čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

AFO uvede na Dizajntrhu 2017 mimořádný dokument o dopadech módního průmyslu

Jaká je skutečná cena našeho oblečení? Academia Film Olomouc (AFO) na Dizajntrhu 2017 v olomoucké Pevnosti poznání uvede jeden z nejdůležitějších dokumentů o pozadí módního průmyslu současnosti - oceňovaný americký snímek The True Cost. 

Příběh o oblečení, které nosíme, o lidech, kteří ho vyrábějí. A také o vlivu tohoto průmyslu na náš svět. Dokumentarista Andrew Morgan v nekompromisním snímku The True Cost  nechává  diváky nahlédnout za oponu, ukazuje fakta, o kterých se mnohdy zásadně nemluví. Zcela právem se film dočkal nepřehlédnutelného mezinárodního ohlasu, superlativy nešetřily mediální lídři jako The New York Times, Vogue, The Guardian či CNN. Slavný časopis Esquire dokonce tento počin označil za klíčový dokument o módě pro 21. století, který vás přiměje naprosto přehodnotit své nakupovací návyky.

První projekce: pátek 17.11. / 17:00 / projekční sál Pevnosti poznání (I. patro) 
Druhá projekce: sobota 18.11. / 10:30 / projekční sál Pevnosti poznání (I. patro)

Ojedinělá projekce bude návštěvníky olomouckého Dizajntrhu v Pevnosti poznání lákat na duben 2018, kdy se uskuteční další ročník filmového festivalu o vědě Academia Film Olomouc. Právě jedna z jeho programových sekcí ponese název Věda v módě. „Každý z nás je módním konzumentem, který na Zemi zanechává hlubokou stopu, a to nejen nadměrným nakupováním oblečení, ale bohužel i jeho bezúčelným vyhazováním. Na AFO 2018 se chystáme uvést filmy, které nabídnou skutečně inspirativní pohled na potenciální proces recyklace i na uvědomělý přístup k oblékání v blízké i vzdálenější budoucnosti," prozrazuje dramaturgyně sekce Adriana Belešová.

AFO 2018 prostřednictvím své “módní sekce“ stejně tak uvede dokumenty o revolučních módních směrech eco fashion a slow fashion i snímky, jejichž protagonisty jsou slavné návrhářské osobnosti prezentující vlastní osobitá řešení ekologických krizí způsobených módním průmyslem.

53. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc se uskuteční 24. -29. 4. 2018. Pro Dizajntrh 2017 organizátoři film The True Cost získali s laskavým svolením distribuční společnosti Life Is My Movie Entertainment.     

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.