sobota 20. dubna 2024 Marcela

Kino Metropol uvede výstavu Hokusai z Britského muzea na filmovém plátně

Kdo by neznal Velkou vlnu u pobřeží Kanagawy, lechtivý Sen rybářovy manželky či 36 pohledů na horu Fudži. Všechna tato díla jsou již několik staletí spojována s významným jménem japonského malíře a dřevorytce z období Edo – Kacušikou Hokusaiem.

Pracovitý japonský mistr zachycoval každodenní, venkovský život v Japonsku, zápasy sumó, kurtizány i umělce. Jeho nadčasové grafiky a dřevoryty oslavují lidství, ale i všemocné přírodní živly a spiritualitu. Za svůj život si třicetkrát změnil jméno, 93krát se stěhoval a jednou ho zasáhl blesk. Přežil obě své manželky i děti a v době, kdy tvořil svá klíčová díla, měl sotva co jíst.

V Britském muzeu byla na jaře tohoto roku připravena rozsáhlá výstava, která se těšila obrovskému zájmu návštěvníků. Revoluční dokument, který díky ní vznikl, je tak unikátní šancí, jak dílo tohoto umělce detailně prozkoumat.

Film Hokusai z Britského muzea vznikal za pomoci nejmodernějších videotechnologií v USA, Japonsku a hlavně ve výstavních prostorách slavného The British Museum v Londýně. Filmové diváky v něm provází historik umění Andrew Graham-Dixon, kurátor výstavy Tim Clark a další špičkoví historici umění. Součástí filmu jsou rozhovory s japonským umělcem Yukim Ideguchim nebo pop artovou ikonou Davidem Hockneym.

Zastavte se v pondělí 13. 11. v 17:00 do Kina Metropol. Čeká vás hodinu a půl dlouhá vizuální jízda na vlně pozdní tvorby „Leonarda Východu“.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.