čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V ulicích Olomouce budou díky festivalu v příštím roce instalovány sochy

Olomouc se příští rok poprvé připojí k sochařskému festivalu Sculpture Line, který dosud hostily pouze Praha a Plzeň. V ulicích Olomouce bude v září instalováno několik soch a výtvarných objektů předních tvůrců, řekl novinářům patron festivalu Martin Valach.

"V Olomouci plánujeme instalovat tři až šest soch," uvedl Valach, podle kterého projekt sochařského festivalu vznikl v roce 2015 a konal se v Praze a posléze i Plzni. "Chceme nyní vystoupit z těchto tradičních měst a vstoupit do významných měst České republiky," podotkl.

Podle primátora Antonína Staňka plánovaná venkovní expozice obohatí veřejný prostor. "Město tak dá prostor moderním umělcům, kteří budou měsíc vystavovat přímo v jeho plenéru," řekl.

Radnice projekt podpoří částkou 300 000 korun. Další peníze autoři festivalu společně s městem chtějí získat od soukromých dárců. Peníze budou použity na transport, instalaci a pojištění velkých uměleckých artefaktů v ulicích Olomouce.

Podle primátorova náměstka Pavla Urbáška budou sochy příští rok v září instalovány nejen v centru či ulicích Olomouce, ale také v odpočinkových zónách a parcích. "Slibujeme si od toho především ozvláštnění turistické sezony, ale i větší zapojení povědomí Olomouce mezi kulturní města," dodal Urbášek.

Podle vedoucího odboru kultury radnice Radima Schuberta autoři projektu městu předloží seznam možných uměleckých instalací nebo soch. "Budeme vybírat a umisťovat díla na základě konzultace s orgány památkové péče," řekl Schubert.

V předchozích třech ročnících festivalu Sculpture Line byly v ulicích Prahy a Plzně představeny sochy Olbrama Zoubka, Františka Skály, Jaroslava Koléška, Alexandry Koláčkové či dílo nositele Turnerovy ceny a jednoho z nejvýznamnějších britských sochařů Tonyho Cragga.

Autoři | Foto FB Sculpture Line

Štítky sochy, festival, ulice, umění, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.