čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci začne festival světla a videomappingu Olomouc

Podoba světla se stane společným tématem výstavy pěti fotografů z České republiky a Polska, kteří představí svou tvorbu v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Výstava ponese název Světlo jinak III. Expozice fotografií již potřetí doprovází olomoucký festival světla a videomappingu VZÁŘÍ. Snímky lidé uvidí od 16. září do poloviny listopadu v muzejní kavárně Amadeus, sdělil mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

"Stejně jako v minulých letech také letos jsme ve výběru autorů a konkrétních fotografií zohledňovali zpodobení světla v různých
souvislostech. Přestože světlo není v tvorbě zastoupených autorů hlavním tématem, vystupuje jako důležitý a někdy i zásadní prostředek sdělení,"
uvedla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.
   

V kavárně Amadeus budou vystaveny snímky pěti mladých fotografů z České republiky a Polska, kteří jsou absolventy Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Představí se tak Martin Holík, Jiří Langer, Katarzyna Sagatovská, Radim Scholaster a Hubert Worobiej.
   

Výstava bude první akcí doprovodného programu olomouckého festivalu světla a videomappingu VZÁŘÍ. Čtvrtý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky nabídne od 23. do 27. září videomappingové projekce, tedy vizuální umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, například fasády budov. Centrem dění bude historické centrum města, tentokrát ožijí například budovy na náměstí Republiky. Součástí festivalu jsou také tvůrčí dílny videomappingu, koncerty a výstavy. Více o festivalu mohou zájemci nalézt na stránkách www.vzari.cz a na Facebooku: https://www.facebook.com/septembeam

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.