neděle 19. května 2024 Ivo

Vánoční AFOKINO: Kamil Fila uvede vizionářskou sci-fi Blade Runner 2049

Cyklus večerů s filmy a vědou AFOKINO, který pořádá festival Academia Film Olomouc, se pro tento rok naposledy uskuteční ve středu 6. prosince od 20:00 v kině Metropol. Filmový publicista Kamil Fila osobně uvede vizionářskou sci-fi Blade Runner 2049.

"Je původní Blade Runner filmem, který nejlépe v dějinách sci-fi předpověděl budoucnost? A je Blade Runner 2049 jenom znovuoživením vizí budoucnosti z 80. let? Proč tyto filmy kritici milují a masové publikum v době uvedení přehlíží?" navrhuje Kamil Fila (www.jestevetsikritik.cz) přesně ty otázky, na které poskytne odpovědi právě jeho 40minutová přednáška před samotnou projekcí.

Neúnosné přelidnění, svět odpadků, krach přirozených mezilidských vztahů, úsvit dalšího stádia zotročené umělé inteligence. Režisér Denis Villeneuve (Arrival) a kameraman Roger Deakins v pokračování nesmrtelného sci-fi kultu z roku 1982 (Blade Runner, r. Ridley Scott) společně vytváří audiovizuální klenot, který potenciální budoucnost lidstva vykresluje mimořádně sugestivním způsobem. Skutečně Vizionářský počin, jehož důležitost si pravděpodobně plně uvědomíme až za pár desítek let. Možná až v roce 2049. 

"AFOKINO plní přesně ty cíle, které si stanovilo na začátku - tedy udělat z Academia Film Olomouc stálou a plnohodnotnou součást olomouckého kulturního prostoru po celý rok, nejenom jeden týden v roce. Divácký zájem o tuhle akci nás upřímně dost překvapil a ve spolupráci s kinem Metropol tak v projekcích toho nejlepšího z žánru populárně-vědeckého filmu budeme pokračovat od února 2018," shrnuje úlohu projektu nový ředitel festivalu Jakub Ráliš 
 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.