pátek 29. března 2024 Taťána

Divadlo Tramtarie chystá premiéru nové inscenace, série mini příběhů bude parodií na češství

Divoké historky je inscenace složená z drobných příběhů, v nichž vystupují obyčejní lidé, kterým jednoho dne "rupnou" nervy. Na jejím vzniku se částečně podílel i tvůrčí tým Činoherního studia z Ústí nad Labem a je v ní obsazen téměž celý soubor divadla.

Olomoucké Divadlo Tramtarie nabídne na konci roku v premiéře černou komedii Divoké historky. Režie inscenace složené z šesti krátkých příběhů z českého prostředí se ujal režisér Filip Nuckolls, bývalý dlouholetý umělecký šéf Činoherního studia v Ústí nad Labem. Premiéra, druhá v sezoně Tramtarie, se uskuteční v pátek, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

Černá komedie vyprávěná svižným stylem je složena ze šesti minipříběhů ze života úplně normálních lidí, kterým jednoho dne rupnou nervy. "Hlavními hrdiny jednotlivých příběhů jsou obyčejní lidé - neúspěšný herec, servírka, policejní vyjednavač, muž čekající v přeplněné čekárně u lékaře, otec nezdárného syna a nevěsta," uvedla ředitelka divadla Petra Němečková. Všechny postavy spojuje emoční výbuch, kdy jim v jejich situaci přeteče pohár trpělivosti. A právě tento emoční výbuch je v divokých povídkách dohnán až do absurdně komediálních rozměrů, dodala Němečková.

Povolení nervů v každé z povídek spustí kaskádu absurdních situací, nečekaných zápletek a překvapivých point. Zásadní roli v Divokých historkách hraje podle režiséra Nuckollse také české prostředí. "Až bych řekl, že jsme se pokusili o takovou nedokonalou a černou esej vůbec na téma současného češství. Prostředí, ve kterých se jednotlivé povídky dějí, je od Ústí nad Labem přes Uničov do Olomouce, Česká Třebová, Třinec a starý motorest za Teplicemi," uvedl režisér.

Nuckolls si sebou do Tramtarie přivedl dva své dlouhodobé spolupracovníky z Činoherního studia - výtvarníka Jana C. Löbla, který je podepsán pod výraznými filmovými projekcemi, a hudebníka Ondřeje Švandrlíka. Součástí inscenace jsou náročné bojové scény, jejichž choreografii měl na starost Daniel Bodlák. Ve hře se představí téměř kompletní soubor Divadla Tramtarie, mezi nejvýraznější postavy patří policejní vyjednavač v podání Václava Stojana, otec snažící se úplatky vyřešit fatální problém svého syna v podání Marka Zahradníčka či zhrzená nevěsta Dominiky Hrazdílkové.

Autoři | Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.