sobota 18. května 2024 Nataša

Academia film se příští rok zaměří na vztah člověka k závislostem

Nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů, Academia film Olomouc (AFO), se ve svém příštím ročníku zaměří na závislost v mnoha podobách. Jedním z hlavních témat bude vztah člověka k oceánu, odrazí se i na vizuálu přehlídky, který vznikl díky experimentům ve vodním akváriu. Třiapadesátý ročník přehlídky se uskuteční příští rok v dubnu na půdě Univerzity Palackého v Olomouci.

Ropa, elektřina, oceán 

Téma závislosti propojuje podle pořadatelů celou programovou skladbu. Týkat se bude závislosti na "civilizačních drogách", jakými jsou ropa, elektřina, technologie, móda, ale především absolutní závislost na oceánech. „Spolu s předními filmaři, vědci a ochranáři budeme v maximálně interdisciplinárním kontextu zkoumat stav oceánů, jejich budoucnost i možnosti, jak i českýsuchozemec může s pomocí vědy přispět k jejich záchraně, a tedy k záchraně sebe samého," uvedl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Akvárium a fotoaparát

Na ústřední téma, jímž je vztah člověka k oceánům, odkazuje i vizuál příštího ročníku, který vzešel ze spolupráce grafika Radima Měsíce a fotografa a tiskaře Ondřeje Hrušky. Vznikl během intenzivní práce s naplněným akváriem, fotoaparátem a manipulaci s kusem plastu, uvedli pořadatelé.

Online seznamky, sexuální obtěžování a alkohol 

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů nabídne devět programových sekcí. Kromě vztahu člověka a oceánu čeká návštěvníky programová sekce. Život online, která zasáhne problematický fenomén online seznamek, blok Konsent zase upozorní na časté přehlížení sexuálního obtěžování v České republice a další blok bude věnovaný alkoholu.

Ženy v disentu a hranice normálnosti

"Věda v módě nabídne reflexi dopadu současného módního průmyslu na ekologii Země, sekce Žraloci razantně zboří mýty o krvežíznivém žraloku velkém bílém a hrozbu současných sopečných aktivit dosvědčí sekce Vulkány," doplnil Čížek. Osmý blok Ženy v disentu představí příběhy žen, které česká veřejnost i přes jejich zásadní roli v protikomunistickém odboji prakticky nezná. Poslední sekce v pořadí ponese název Dohnání k šílenství, pojednávat bude ojedincích, kteří nesplňují společenská kritéria takzvané "normálnosti".

AFO 2018 se uskuteční 24. až 29. dubna. Univerzita Palackého v Olomouci jej pořádá již od roku 1966. Letos přehlídka nabídla 150 dokumentárních filmů z české i světové produkce, zamířili na ni i přední světoví vědci. Na festival se akreditovalo 5600 diváků.

 

Foto oficiální fb stránky AFO | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.