čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

KULTURNÍ PŘEHLED: Oslavte příchod nového roku v na hradě nebo vyražte na konccert

Vánoční svátky skončily, ale ještě je před námi oslava nového roku, za kterou můžete vyrazit třeba na hrad Bouzov. Pokud vás to táhne spíše za kulturou, vyberte si z koncertů nebo vyražte na výstavu.

Sobota 30. 12.

Kinematograf – výstava historických promítaček

Galerie Konírna, Lipník nad Bečvou

Výstava je přehlídkou historických promítacích přístrojů, kamer a optických hraček, jež samy vypráví historii kinematografie. Mnohé z přístrojů nejen z prehistorické éry kinematografie sám vyrobil nebo znovu zprovoznil autor výstavy a majitel exponátů Roman Prokeš. Návštěvníci se mohou těšit na přístroje jako laterna magica, zoetrop, thaumatrop a další.

Neděle 31. 12.

Silvestr na hradě Bouzov

Hrad Bouzov, 13:00

Oslavit příchod nového roku můžete letos například na hradě Bouzov. Ten nabízí netradiční Silvestrovské prohlídky a společný přípitek.

Pondělí 1. 1.

Novoroční ohňostroj s přípitkem

Masarykovo náměstí, Jeseník, 17:30

První den nového kalendářního roku oslaví v Jeseníku večerním ohňostrojem. Ten bude zahájen v 18: hodin a kromě něj se můžete těšit také na slavnostní přípitek a přání starosty města.

Úterý 2. 1.

Večerní vánoční prohlídky

ZOO Olomouc, 16:00

Klid, pohoda, vánoční výzdoba, teplý punč – prostě úplně jiná zoo než v létě. Venku chladno, ale v pavilonech příjemně vytopeno. A zvířata? Řada z nich je mnohem aktivnější než za letního horka. Komentované prohlídky jsou odměnou pro ty, kteří vydrží až do pozdnějšího odpoledne.

Středa 3. 1.

Dílo měsíce | Krajina jako text štětcem

Muzeum umění Olomouc, 16:30

Krajina je již od nejstarších civilizací přetvářena člověkem. Fascinuje také umělce, a tak se krajinomalba stala fenoménem. V 17. století byla jedním z nejrafinovanějších a také nejvyhledávanějších uměleckých žánrů. Právě její formování v 16. a 17. století vám na příkladech ze sbírek Arcidiecézního muzea Olomouc ukáže historik umění Miroslav Kindl.

Čtvrtek 4. 1.

Memories&architecture&street | Vernisáž

Kratochvíle, Olomouc, 19:00

Ve čtvrtek proběhne vernisáž prezentující sbírku vzpomínek, architektury a fotek z ulice. Protože byl autor k vytvoření vlastní výstavy „ukecán“, souhlasil jen pod podmínkou, že bude pomáhat. Proto každý zakoupený kousek bude příspěvek pro organizaci Náruč dětem.

Pátek 5. 1.

Venika Hartlyn a Friends

Bounty Rock Café, Olomouc, 20:00

Lednový koncert Veniky Hartlyn bude speciální tím, že na podiu nebude sama, ale po boku svých přátel, se kterými vytváří nové aranže svých skladeb. Jedná se o olomouckého baskytaristu Honzu Srostlíka a bicistku Dominiku Jančíkovou, kteří společně předvedou směsici klavírních balad a pořádnou nálož zvuků, barev a nálad.

Autoři | Foto svclipnik.cz; jesenickenoviny.cz; zoo-olomouc.cz; olomouc.cz; akcezabava.cz; Archiv Venika Hartlyn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.