sobota 20. dubna 2024 Marcela

Muzeum umění minulý rok navštívilo takřka 170 000 návštěvníků, nejvíce táhli andělé

Výstavy v prostorách Muzea umění v Olomouci loni navštívilo 167.280 lidí, což je meziročně o zhruba 5000 méně. Podle zástupců muzea se mohla na návštěvnosti podepsat především rekonstrukce třídy 1. máje, která ztížila na několik měsíců ve městě dopravu. Oprava ulice se negativně odrazila zejména na návštěvnosti Arcidiecézního muzea v Olomouci, kam meziročně přišlo o téměř 16.000 lidí méně. Muzeum umění loni připravilo 41 výstav, k vidění bylo i sedm stálých expozic.

„Muzeum moderního umění navštívilo loni 66.375 lidí. Jde o krátkodobé výstavy, stálou expozici a výstavy v Café 87 a v Divadle hudby. Do Arcidiecézního muzea Olomouc zavítalo na krátkodobé výstavy, stálou expozice a výstavy v Café Amadeus 49.935 návštěvníků. Arcidiecézní muzeum Kroměříž navštívilo 50.970 lidí," uvedl mluvčí muzea Tomáš Kasal.

V meziročním srovnání Muzeum moderního umění loni navštívilo o 14.000 lidí více, naopak do olomouckého Arcidiecézní muzea, do kterého byl loni sedm měsíců kvůli rekonstrukci třídy 1. máje ztížen přístup, zavítalo o téměř 16.000 návštěvníků méně než v roce 2016.

Nejúspěšnější výstavou roku z hlediska návštěvnosti bylo Šumění andělských křídel. Expozice provedla návštěvníky historií výtvarného ztvárnění nebeských poslů od gotiky po současnost. Výstavu zástupci muzea kvůli setrvalému zájmu návštěvníků i prodloužili o několik dní. „V prostorách Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea Olomouc si ji prohlédlo 21.135 lidí," uvedl Kasal. Podotkl, že výstava byla nejúspěšnější i z hlediska denní návštěvnosti, kdy ji navštívilo v průměru 195 lidí za den.

Velký zájem přitáhla i výstava V oplatce jsi všecek tajně, která představovala eucharistii, jednu ze základních součástí křesťanského kultu. Do Arcidiecézního muzea Olomouc přilákala 12.264 návštěvníků. Nejúspěšnějším krátkodobým projektem Muzea moderního umění byla výstava Fascinace skutečností, kterou vidělo 9359 lidí, doplnil mluvčí muzea. Dodal, že nejvíce návštěvníků v jeden den pak do muzejních objektů zavítalo 19. května při Olomoucké muzejní noci, kdy do prostor muzea zavítalo 1320 lidí.

Autoři | Foto Facebook Muzeum umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.