pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouci se poprvé odehraje festival severských filmů, Scandi 2018

Letošní již čtvrtý ročník se ponese ve znamení odkazu velkého autora daleko přesahujícího hranice Skandinávie, ale také současných talentovaných filmařů. Ingmar Bergman je klasik světové kinematografie, který by letos oslavil velké kulaté životní jubileum. V Olomouci ho představí filmy Mlčení a Persona.

Společným tématem výše zmíněných filmů, stejně tak jako ve velké většině Bergmanova díla, je niterný vhled a hluboká snaha o pochopení ženské duše.

Nechybí ani nové mezinárodně oceněné filmy především dánských tvůrců, které byli pečlivě vybírány tak, aby obsáhli co nejširší spektrum diváckého zájmu. Vašemu výběru by neměl uniknout dánský thriller Darkland či drama z vězeňského prostředí s prostým názvem R. Tématy budou silné životní příběhy s velkým sociálním přesahem, které vynikají svojí syrovou autentičností, tak typickou pro severský film. Postavy se mnohokrát ocitnou v mezních kritických situacích, často i na hraně zákona, a musí nevyhnutelně čelit velkým životním změnám.

V dalším snímku Potvora autor civilní formou zachycuje vášnivý vztah dvou mladých milenců, kteří mají ale zcela rozdílný charakter, což má na jejich soužití zničující následky.

 Ve filmu Tak pravil bůh se budete moci přesvědčit, že i žánr komedie s nádechem černého humoru není severským autorům vůbec cizí.

Dostane se také na mladší diváky. Doktor Proktor a prdící prášek je filmová adaptace slavného švédského autora  Jo Nesba.

Všechny filmy spojuje kvalitní režie, silný příběh a skvělé herecké výkony. Devět  filmů během čtyř dnů. To vše je festival Scandi 2018 v kině Metropol.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.