čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

KULTURNÍ PŘEHLED: Vytvořte si vlastní čokoládu anebo pomozte s počítáním zvířat v zoo

Na víkend vám nabízíme návštěvu v zoo spojenou s počítáním zvířat. V týdnu můžete vyrazit na film nebo přednášku. Pro milovníky čokolád je připraven tvořící ateliér a pro milovníky umění zase vernisáž výstavy.

Neděle 4. 2.

Inventura v zoo

Zoo Olomouc, celý den

Začátkem roku začíná zoo s obvyklou inventurou zvířat. Chcete se také zapojit? Láká vás vyzkoušet si, jak se asi počítá tlupa kotulů veverovitých nebo hejno plameňáků? To jsou teprve živé počty. Ale pokud budete v počítání opravdu dobří, můžete se těšit i na hodnotné ceny.

Pondělí 5. 2.

Art Klub | Universum Brdečka

Kino Metropol, Olomouc, 17:00

Scénárista, spisovatel a kreslíř Jiří Brdečka je umělec, jehož jméno spojuje filmové hity české kinematografie jako Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela či Císařův pekař. Nový film Miroslava Janeka popisuje Brdečkův vnitřní svět, úniky před nesvobodou a to, kým ve skutečnosti byl.

Úterý 6. 2.

Severomoraváci za Velké války

Muzejíčko, Šumperk, 17:00

Severomoraváci za Velké války. V ruském blátě a v žáru jižního slunce“ je titul a podtitul druhého dílu trilogie seznamující s osudy vojáků v rakousko-uherských uniformách na frontách první světové války. Autor Zdeněk Doubravský tentokrát zavede čtenáře do Ruska v roce 1915 a v první polovině roku 1916. Budou svědky postupu vojsk Centrálních mocností carským impériem a následného dlouhodobého uvíznutí v zákopech.

Středa 7. 2.

Čokládový ateliér Olomouc

Café 87, Olomouc, celý den

Protože obliba kvalitních hořkých čokolád roste, vznikl loni projekt Čokoládový ateliér Orion, který opět zavítal do Olomouce. Letos bude tématem čokoládová zahrada, návštěvníci si tak budou moci koupit pralinky ve tvaru květů, ale hlavně vytvořit si vlastní čokoládu.

Čtvrtek 8. 2.

Skříňka Libuše Šlezarové – vernisáž

Divadlo hudby, Olomouc, 18:30

Dílo, které by se vešlo do skříňky. Tak popisuje svou tvorbu dlouhodobá ředitelka DH Libuše Šlezarová. Jedná se o desítky dřívek, hadrových panen, bytůstek z kosí, papíru, drátu a nití. Tato retrospektivní výstava bude zahájena v předvečer autorčiných narozenin 65. narozenin.

Pátek 9. 2.

Desinformace, manipulace a propaganda – Svět na cucky v souvislostech

Divadlo na cucky, Olomouc, 19:00

Jak vlastně fungují fakenews? Přednáška, projekce a debata vedená Radovanem Dluhym-Smithem vypoví o fungování světových médií. Bude se věnovat zneklidňujícím otázkám jako je vliv Ruska na zahraniční volby a poměrům v USA a vysvětlí, jak nakládat s informacemi z internetu.

Autoři | Foto romea.cz; pixabay.com; kinometropol.cz; sumpersko.net; olmuart.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.