čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Horní náměstí v sobotu ožije nefalšovaným masopustem

Masopust, fašank, fašink či ostatky. Masopustem se nazývá období, které začíná těsně po svátku Tří králů a končí v úterý před Popeleční středou, kterou začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.


Přijďte naživo zažít pravou nefalšovanou zabijačku, a to přímo na Horním náměstí v Olomouci, kde se v sobotu 10. února ráno odehrají oslavy masopustního veselí. Nejvýznamnější svátky karnevalu, hojnosti pokrmů a hodování opět ožijí v Olomouci! 

Veselý průvod masopustních masek začne v 9 hodin na Blažejském náměstí, který zakončí právě na Horním náměstí, kde o půl desáté začne pravá zabijačka pašíka.

Průvod masek, cinkavé čtvrtky voňavé slivovičky, vůně zabijačkových specialit a dalších dobrot, lidové tance a zábava. To vše nabídne sobotní masopustní dopoledne. Po několika letech se vrací tradice masopustního průvodu masek přímo do centra hlavního města Hané. „Každý si najde to své, bez ohledu na to, zda jste žena, muž, dítě či student,“ slibují organizátoři.

První ročník oslav Olomouckého masopustu proběhne od pátku 9. února do neděle 11. února na několika místech Olomouce. V pátečních dopoledních hodinách se uskuteční dětský den ve Smetanových sadech a páteční večer bude patřit Plesu v benátském stylu. Vrcholem oslav bude zmiňovaná sobotní zabijačka a průvod městem v tradičních masopustních maskách. Závěr oslav bude patřit koncertu kapely Dymytry v Sklubu, jejíž členové tradičně vystupují v maskách.

Děláme to nejen proto, že jsme velkými patrioty, ale hlavně kvůli dětem. Zvyky musíme podporovat a děláme to právě pro ty nejmenší, aby se seznámili s tradicemi, kterých ubývá,“ řekl hlavní organizátor akce Roman Štěpánek.

Tisková zpráva | Foto Facebook Olomoucký masopust

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.