pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucký filmový festival připomene režiséra Paradžanova

Tvorbě kavkazského režiséra Sergeje Paradžanova bude věnována dvoudenní filmová přehlídka, která se uskuteční příští týden v Olomouci. Festival návštěvníkům představí jeho nejslavnější snímky, probrat je budou moci také s filmovými odborníky. Součástí přehlídky je koncert ázerbájdžánského hudebníka hrajícího na orientální strunný nástroj tar. Dnes to řekla Nela Klajbanová z olomouckého sdružení Pastiche Filmz.

Přehlídka ponese název Barvy Sergeje Paradžanova a připomenout chce letošní nedožité 90. narozeniny tohoto režiséra. Filmoví fanoušci se mohou těšit na snímek Stíny zapomenutých předků z roku 1964, který je umístěn do prostředí ukrajinských Karpat mezi rusínské etnikum Huculů. Chybět nebude ani snímek Barva granátového jablka, který se řadí mezi nejslavnější režisérovy filmy, Legenda o Suramské pevnosti a snímek Ašik-Kerib.
   

Přehlídku doprovodí v Kapli Božího Těla středeční koncert Mehbuba Šukurogla, jednoho z neznámějších hudebníků žánru mugam v Ázerbájdžánu. Hraje na strunný nástroj tar. "Hudební žánr mugam, který se vyvíjel během několika tisíciletí, má hluboké kořeny v turkické, perské, arabské a indické hudební tradici. To vše se odráží v ázerbájdžánském mugamu, který
byl v roce 2008 uznán UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví lidstva," uvedla Klajbanová.
   

Sergej Paradžanov, sovětsko-arménský filmový režisér a scenárista, je považovaný za jednoho z největších géniů kinematografie 20. století. Letošní 90. výročí jeho narození si budou moci lidé připomenout ve středu a ve čtvrtek ve filmovém sále Konviktu Univerzity Palackého.

Zdroj:ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.