pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dny židovské kultury zahájí v Olomouci unikátní premiéra opery

Koncerty, filmy, ale i divadelní představení doprovodí Dny židovské kultury, které se v Olomouci uskuteční od soboty. Šestidenní přehlídka se bude letos věnovat především hudbě. Pozornost bude směřována hlavně na německo-židovského skladatele Viktora Ullmanna. Jeho opera Pád Antikrista letošní festival v sobotu zahájí. Dílo, které nastudoval uznávaný režisér, dramatik a prozaik Jan Antonín Pitínský, se zároveň dočká prvního scénického provedení v Česku.

"Letošní sedmý ročník Dnů židovské kultury se točí kolem osobnosti Viktora Ullmanna. Věnována mu bude beseda odborníků i přednášky, týká se jej také letošní motto festivalu Hudba v čase apokalypsy," řekl dnes novinářům dramaturg přehlídky Alexandr Jeništa.
   

Česká premiéra skladatelovy opery Pád Antikrista se uskuteční v den 70. výročí tragické smrti autora - Ullmann zahynul v koncentračním táboře v Osvětimi. Pro Pitínského, který s olomouckým souborem spolupracuje poprvé, to byla velká výzva. "Oslovilo mne výjimečné libreto a hudební stránka, které se diváci nemusejí obávat. Hudba má v sobě zvláštní barvivost. Vzal jsem tu úlohu i kvůli Ullmannovi a jeho osudu," uvedl dnes Pitínský.
   

Dramatickou skicu apokalypsy 20. století Pád Antikritista napsal švýcarský spisovatel Albert Steffen v roce 1928. Vizionářské a prorocké dílo se stalo roku 1935 libretem stejnojmenné opery hudebního skladatele, pianisty a dirigenta Ullmanna, jehož tvorba je považována za vrchol pražské židovsko-německé tvorby v první polovině 20. století. V roli Regenta se na olomoucké scéně představí Václav Málek. "Role Antikrista je ze všech mých záporných rolí nejzápornější. Byla to pro mne velká výzva - pěvecky, ale i herecky," řekl Málek.
   

Kromě Ullmannovy opery nabídnou Dny židovské kultury během svého tématu Hudba v čase apokalypsy také dokumentární snímky, které sledují izraelskou rockovou či punkovou scénu v kontextu neustále přítomného válečného napětí v Izraeli a na celém Blízkém východě. Nebude chybět koncert olomouckého skladatele Marka Keprta, vystoupení kapely Létající rabín či biografická tragikomedie Divadla plyšového medvídka Hugo Haas se vrací. Bližší informace jsou na stránkách www.olmuart.cz.
  
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.