čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

KULTURNÍ PŘEHLED: Olomouc provoní uzené, proběhne promítání dokumentu i vernisáž výstavy

Pokud máte chuť, tak se v sobotu můžete vydat na festival uzenin. V týdnu pak stojí za návštěvu promítání dokumentu Na tělo, přednáška o Antarktidě či vernisáž výstavy v Šumperku. Nachýstáno je i divadlo pro dětského i dospělého diváka.

Sobota 24. 2.

Uzená Olomouc

Korunní pevnůstka Olomouc, 10:00 – 17:00

V sobotu proběhne druhý ročník festivalu uzeného, masa a dobrého jídla. Návštěvníci se mohou těšit na zabijačkové pochoutky, uzené dorty farmářský a řemeslnický trh či soutěž v pojídání tlačenky a špekáčků. Kromě lahůdek je připraven i hudební a zábavný program, soutěže pro děti či škola vaření a výroby paštik.

Neděle 25. 2.

Krkonošské pohádky

Kulturní dům Šumperk, 15:00

Oblíbené Krkonošské pohádky budou k vidění v divadelní podobě v Šumperku. Trautenberk má své panství hned vedle Krakonošova a toť se ví, malý pán a velký pán, to nikdy nedělá dobrotu. Spravedlivý Krakonoš vždy nachytá nadutého a vychytralého pána z Trautenberka a pomůže Kubovi, Anči a Hajnému.

Pondělí 26. 2.

Cyrano z Bergeracu

Moravské divadlo Olomouc, 19:00

Slavné francouzské drama je inspirováno skutečnou postavou a pojednává příběh o cti a mravní čistotě. Tento příběh plný lásky a odvahy převedli tvůrci na prkna Moravského divadla pod vedením známé režijní dvojice Michaely Doležalové a Romana Vencla. V hlavní roli se představí Petr Kubes.

Úterý 27. 2.

Na tělo: Obyčejný svět neobyčejného muže

Kino Metropol, Olomouc, 20:00 a 22:00

Premiéra dokumentu Libuše Rudinské o Jindřichu Štreitovi proběhne v úterý v olomouckém Metropolu. Snímek vypráví o mezinárodně známem fotografovi a pedagogovi, který se zaměřuje na dokumentování života na venkově, ale také těžkým podmínkách v továrnách a tématům drogově závislých, handicapovaných nebo starých lidí či lidé bez domova.

Středa 28. 2.

Poslední opravdová divočina: sedmý kontinent

Divadlo hudby – Muzeum umění Olomouc, 18:00

Tomáš Grimm, profesor zoologie Univerzity Palackého, povede přednášku o Antarktidě, Falklandách, Jižní Georgii a Ohnivě zemi. Jedná se o poslední velký kus divočiny na Zemi, neboť je chráněn mezinárodní úmluvou a má velmi omezenou návštěvnost. Na přednášce budete mít možnost zhlédnout zdejší „mimozemské“ scenérie.

Čtvrtek 1. 3.

Miroslav Hlinka – Světlo a stín

Eagle Gallery, Šumperk, 19:00

Zahájení výstavy umělce, rodáka z Vrbna pod Pradědem, který dnes žije v Pradubicích, proběhne ve čtvrtek v Eagle Gallery. Výstava představí velký počet grafických děl, především mezzotinty, které rozehrávají hravost světla a stínu, dále jemně ironické linoryty, kresby a ilustrace. Program vernisáže autor zahájí četbou své minipovídky Sběratel.

Pátek 2. 3.

For Model

Výstaviště Flora Olomouc, celý den

Letošní ročník výstavy For Model ozvláštní kouzelný svět plný her a fantazie, projížďka historickým vlakem či vojenská technika úctyhodných rozměrů. Pořadatelé lákají na expozici modelů a cenných sběratelských kousků, širokou škálu hraček a sběratelských předmětů a také na interaktivní výstavu, kde si malý i velcí mohou vše vyzkoušet na vlastní kůži.

Autoři | Foto pixbay.com; kamsdetmi.com; moravskedivadlo.cz; kinometropol.cz; slunakov.cz; eaglegallery.cz; flora-ol.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.