pátek 29. března 2024 Taťána

Muzeum umění v Olomouci vystaví výjimečné obrazy českých i německých autorů

Výjimečné kresby a grafiky českých i německých autorů 19. až 20. století jsou ozdobou nové výstavy Muzea umění v Olomouci. Díla pocházejí z rozsáhlé sbírky českého malíře a sběratele Miloslava Holého, kterou muzeu nabídla jeho rodina. Návštěvníci uvidí například kresby sochaře Josefa Mařatky, kreslíře Jana Preislera či Julia Mařáka. Výstava s názvem Malíř sběratelem bude otevřena ve čtvrtek a v galerii Muzea moderního umění potrvá do 10. června, řekli novinářům zástupci muzea.

„Vystavená díla českých i německých autorů 19. až 20. století odrážejí na jedné straně rozsah Holého sběratelských a studijních zájmů a na straně druhé také tvorbu jeho generačních vrstevníků, spolužáků a přátel," uvedl mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Mezi nestarší exponáty patří kresby Josefa Navrátila (1798 až 1865) a Julia Mařáka (1832-1899). Počátky českého moderního umění ilustruje oboustranná figurální kresba Jana Preislera, průkopníka symbolismu v malbě na konci 19. století. Podle zástupců muzea jsou výjimečné také kresby talentovaného, předčasně zesnulého malíře Jindřicha Pruchy. Vystaveny jsou i studie tanečních etud a ženských aktů od Josefa Mařatky. „Na počátku 20. století Mařatka působil v pařížském ateliéru Augusta Rodina, kde si tento způsob kresby osvojil," uvedla kurátorka výstavy Helena Zápalková.

Muzejní fond obohatily ze sbírek malíře Miloslava Holého také kresby dvou umělců židovského původu Jiřího Karse pocházejícího z Čech a Julese Pascina narozeného v Bulharsku. Ve sbírkách je zastoupena i volná autorská grafika. Německý impresionismus a expresionismus reprezentují tisky Maxe Liebermanna, Lovise Corintha i Waltra Zeisinga. Expresivním litografickým portrétem své múzy a milenky Almy Mahlerové je ve sbírce zastoupen také rakouský malíř a grafik Oskar Kokoschka, dodala kurátorka. Ve sbírce je i ojedinělý lept malíře a teoretika Bohumila Kubišty.

Výběr ze sbírky Miloslava Holého nabídla Muzeu umění jeho rodina. „Udržovat křehká díla na papíře v dobrém stavu je velká starost a nám na to nezbývá čas. Na druhou stranu by si děda jistě přál, aby sbírka zůstala zachována co nejvíce pohromadě. Právě proto jsme ji nechtěli nabízet do aukce. S olomouckým muzeem dlouhodobě spolupracujeme, víme, že má kvalitní sbírky a bude kresbám a grafikám věnovat náležitou péči," uvedl malířův vnuk Petr Berger, který je sám akademický malíř a restaurátor.

Výstava je součástí cyklu krátkodobých výstav Pohledy do sbírek, který volně navazuje na stálou expozici umění 20. století Století relativity.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky muzeum, umění, olomouc, obrazy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.