sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

I letos proběhne v Olomouci čtyřiadvacetihodinové čtení z Bible. Paschalia Olomucensia je tu pošesté

Čtyřiadvacetihodinové čtení bible, koncert izraelské zpěvačky Jasmin Lévyové či filmové projekce nabídne letošní ročník festivalu Paschalia Olomucensia. Přehlídka, která šestým rokem připomíná Olomoučanům nejdůležitější křesťanské svátky kulturními akcemi, se letos zároveň zaměří na 130. výročí narození vězněného arcibiskupa Josefa Karla Matochu. Festival potrvá až do poloviny dubna, informovala za pořadatele Monika Babincová.

Přehlídka začne v pondělí 19. března literárním večerem v podání Hany Maciuchové v prostorách olomouckého arcibiskupství. Věnován bude právě olomouckému arcibiskupovi Matochovi, který svůj úřad mohl vykonávat pouze do Velikonoc roku 1950, kdy byl nezákonně internován a izolován komunistickou státní mocí. „Právě letos, v roce stého výročí vzniku Československa a 130. výročí narození Josefa Karla Matochy, je více než příhodné vzpomenout si na člověka bojujícího proti bezpráví a obětujícího vlastní svobodu i zdraví ve prospěch svého národa," uvedla Babincová.

Součástí festivalu bude i letos projekt čtyřiadvacetihodinového čtení bible. Uskuteční se v pondělí 26. března od 17:00 do úterý 27. března 17:00 v kapli sv. Jeronýma v prostorách olomoucké radnice. O čtení úryvků ze Starého i Nového zákona byl loni podle pořadatelů velký zájem. Termíny včetně nočních hodin obsadilo zhruba 300 lidí. Podle pořadatelů je Olomouc jediným městem v tuzemsku, kde se tato akce koná každý rok. „Čtení probíhá také v cizích jazycích, například v angličtině, němčině nebo španělštině," doplnila pořadatelka.

Přehlídka nabídne 9. dubna koncert izraelské zpěvačky Jasminy Lévyové v kině Metropol. Držitelka tří nominací na cenu BBC World Music Award se do České republiky vrací po šesti letech. V polovině dubna festival doplní filmové projekce v aule cyrilometodějské teologické fakulty. Na programu bude dokument o arcibiskupovi Matochovi, kterého komunistický režim 11 let věznil v sídle arcibiskupství, kde v roce 1961 zemřel, a také část cyklu Můj chrám, ve kterém české osobnosti mluví o svém životě a své víře.

Festival doprovodí v dubnu také výstava Masaryk ve Svaté zemi v galerii Šantovka, která přiblíží cestu prvního československého prezidenta po Izraeli. Řada vystavených fotografií mapující jeho cestu dosud nebyla podle pořadatelů publikována. Expozici připravuje izraelské velvyslanectví, stojí na stránkách festivalu paschaliaolomucensia.cz.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky církve, literatura, hudba, film

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.