pátek 26. dubna 2024 Oto

PŘEHLED: Letošní Jeden svět odtajnil program. Podívejte se, co nabízí

Téměř čtyři desítky českých měst přivítají během března a dubna další ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Výjimkou nebude ani Olomouc, kde se brány promítacích sálů otevřou mezi 19. – 24. březnem. Program divákům nabídne více než dvacet projekcí českých i zahraničních dokumentů a debat, které propojuje téma společenských změn.

Za sexpertem do kina Metropol

Hlavní program festivalu bude rozvržen mezi tři promítací místa – diváci mohou opět navštívit Kino Metropol a sál Divadla hudby v Muzeu umění Olomouc, nově nabídne své prostory i Divadlo na cucky. Slavnostní zahájení proběhne 19. března v 18 hodin v kině Metropol za přítomnosti tlumočníka znakového jazyka. Následovat bude projekce snímku Nic se neodpouští. Dokument natočený v koprodukci Belgie, Francie a Maroka reflektuje očima marocké sloupkařky teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo a způsob, jakým se následně aktérka s událostí vyrovnávala, aniž by slevila ze svých osobních přesvědčení.

V době stále bolestivě živé vzpomínky na zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka je o to aktuálnější slovenský snímek režisérky Terezy Nvotové Mečiar. Průřez divokými devadesátými léty dává Nvotová do paralely k současnému stavu Slovenska a nedávné události jí dávají až nepříjemně za pravdu. Chvilkový oddech od tíživých témat nabídne film Zeptejte se sexperta, který očima 93letého sexuologa představí zkostnatělé smýšlení o sexu v Indii. Audiovizuálně jedinečný dokument Azurová následně podá svědectví o ničivém dopadu lidské činnosti na mořský svět. Film je opatřen titulky pro neslyšící, spolu se snímky Mečiar a Zeptejte se sexperta je navíc english friendly. Posledním bodem programu, který bude v kině Metropol uveden, je speciální relaxovaná projekce snímku Teorie rovnosti, který v rámci cyklu Český žurnál řeší stále aktuálnější otázku nerovného postavení mužů a žen. Tato projekce je více uzpůsobena divákům s mentálním postižením nebo epilepsií díky tlumenému světlu, tiššímu zvuku a možností volně se pohybovat po sále.

Silné ženy, migrantská krize i dezinformace v Muzeu umění Olomouc

Vůbec první projekcí 19. ročníku festivalu bude v sále Divadla hudby Muzea umění Olomouc Švéd v žigulíku, příběh švédského kapitalisty bojujícího s větrnými mlýny v ruské automobilce Lada. Pozoruhodnou podívanou slibuje kontroverzní Hranice práce Apoleny Rychlíkové. Dokument očima publicistky Saši Uhlové zkoumá pracovní podmínky ve špatně placených zaměstnáních v České republice. Film bude vybaven titulky pro neslyšící. Chybět nebude ani téma migrantskou krizi, kterou tematizuje holandský dokument Cizinec v ráji. A u krize ještě zůstaneme s filmem Rádio Kobaní a hlavní protagonistkou, kurdskou reportérkou Dilovan. Život na pozadí válečného konfliktu je náročný sám o sobě, co potom po založení rádio, které má ostatním předávat informace i energii. Německá Básnířka zase ukáže, že odvaha a talent dokáží překonat i muslimský konzervatismus. Sílící hlasy ženské síly potvrzuje i film Poslední svého druhu. V centru dění se diváci seznámí s fotoreportérkou, která brojí proti vyvražďování zvířat a ilegálnímu pytláckému obchodu.

Méně závažnými, ovšem společensky relevantními tématy, se zabývají filmy Rebelská střední v Berlíně a PreKrim. První ukazuje cestu problémovým středoškolákům skrze alternativní školní systém, druhý se po vzoru knihy Philipa K. Dicka Minority Report zabývá společností, která za pomoci moderních technologií dokáže předvídat zločiny ještě předtím, než se stanou. O zakončení festivalu se postará netradiční snímek Náš nový prezident, který na sestřihu útržků z ruských televizí demonstruje způsob, jakým se v dnešním světě skrze média šíří falešné informace.

Vítejte v Divadle na cucky!

Nové prostory Divadla na cucky vykreslí divákům dětství a dospívání neslyšícího Tobiase a jeho boj za respekt k neslyšícím. Dokument Neslyšící syn proto bude opatřen titulky pro neslyšící, pofilmové debaty se bude účastnit také tlumočník znakového jazyka. A dětských protagonistů bude více. Příběh malého chlapce obtěžkaného břemenem reinkarnace vypráví film Stát se tím, kým jsem byl. Do problematiky rodičovství se ponoří snímek Nerodič, který skrze výpovědi svých hrdinů představí různé podoby rodiny a rozdílné názory na otázku, zda mít v dnešní době děti. Opačné téma akcentují AsexuaLOVE, film představující skupinu lidí, kteří o žádnou formu vztahu nestojí.

Pestrost letošního programu dokládají i další tři snímky, které na první pohled nemohou být odlišnější, mezi řádky je ale pojí zastřešující téma Aktualizace systému. Za hranicemi možností je příběhem moderní gymnastky, která fyzicky i psychicky trpí během přípravy na olympiádu. Tohle je Kongo pracuje s několika úhly pohledu na současnou Demokratickou republiku Kongo, zemi plnou kontrastů a nejdéle trvajícího konfliktu světa. Film Na ostří s Tupými noži líčí problematický boj za práva amerických indiánů skrze vyprávění jedné rodiny.

Tematicky pestrý, nabídkou filmů rozsáhlý, zábavný i angažovaný – takový bude 19. ročník festivalu Jeden svět v Olomouci. Pro více informací sledujte webové stránky https://www.jedensvet.cz/2018/olomouc a Facebook Jeden svět Olomouc, začínáme už za dva týdny!

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.