sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká Veteran Arena bude mít letos zavřeno, pro příští sezónu ale plánuje rozšíření prostor

Větší výstavní prostory a novou koncepci expozic slibuje pro příští sezonu muzeum historických automobilů Veteran Arena Olomouc. Jeho majitelé se pustili do budování přístavby, která současnou výstavní plochu zvětší o 1200 metrů čtverečných. Důvodem je především velký zájem návštěvníků i rostoucí počet samotných exponátů, mezi které patří mimo jiné kolekce unikátní sbírky vozů Wikov. Kvůli rozšíření prostor bude muzeum letos uzavřeno, otevřít by se mělo znovu příští rok v dubnu, řekl zástupce muzea Michal Konečný.

„Přístavba zvětší výstavní plochu o zhruba 1200 metrů čtverečných a v tomto prostoru naleznou své místo historické vozy zahraničních automobilek, zejména z Velké Británie, které nejsou v naší zemi příliš známé," uvedl Konečný. V plánu je podle něj kompletní výměna a modernizace osvětlení exponátů, zvětšení a zastřešení vstupního portálu a změny k lepšímu čekají i sociální zařízení. Konečný dodal, že bude vybudováno také nové parkoviště s větším počtem parkovacích míst.

Provozovatelé muzea počítají s tím, že bude po přestavbě zmodernizována také výstavní plocha věnovaná expozici umění a historických strojů. „V nových prostorech vznikne menší expozice historických hasičských stříkaček. Celkově bude v rozšířené budově muzea k vidění na 180 automobilů, 40 motocyklů a mnoho dalších exponátů souvisejících s historií motorismu, jako jsou stabilní motory, benzinové stojany či motory," doplnil zástupce muzea.

Muzeum Veteran Arena se otevřelo v květnu 2010, podle jeho provozovatelů jde o největší soukromé muzeum svého druhu v České republice. Jeho branami od otevření prošlo již téměř 300.000 lidí. Výstavní plocha muzea včetně kavárny a příslušenství dosud činila 2500 metrů čtverečných, kde se prezentovalo zhruba sto automobilů, 30 motocyklů a mnoho dalších exponátů. Srdcem sbírky jsou automobily československé předválečné výroby, kromě ojedinělé kolekce aut značky Wikov vyráběných v Prostějově jsou to zejména automobily Tatra, Praga, Aero či Škoda. Expozici doplňuje výstava historických telefonů, která mapuje období od roku 1890 až 1980.

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.