čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Festival jeden svět nabídne klíčová témata, přínosné debaty a pestrý doprovodný program

Ve dnech 19. až 24. března přivítá Olomouc 19. ročník lidskoprávního festivalu Jeden svět. Od pondělí do soboty budou mít diváci možnost navštívit projekce jednadvaceti českých i zahraničních dokumentárních filmů a zúčastnit se řady zajímavých doprovodných akcí. To vše ve jménu osobní i společenské změny, která tvoří hlavní téma letošního ročníku. Tak nevypínejte, už za pár dní začínáme aktualizovat systém!

Potřeba aktualizace systému na osobní i celospolečenské úrovni patří k velmi aktuálním tématům, která spojují celý svět a nás v něm bez ohledu na naše postavení, příjmy nebo zázemí. „Cílem letošního ročníku festivalu je především to, aby si každý návštěvník aktualizoval svůj vnitřní systém, protože pokud chceme na světě docílit jakékoliv změny, musíme začít sami u sebe,“ míní jedna z hlavních koordinátorek festivalu Aneta Šebková.

Změna v nejrůznějším pojetí je proto také hlavním pojítkem celého dramaturgického výběru. Největší část olomouckého programu vychází z kategorie Česká soutěž, která se zaměřuje na tvorbu domácích autorů a reflektuje problémy nejen v Česku, ale i za hranicemi. Pro diváky je připraveno celkem šest dokumentů, a to Hranice práce, Švéd v žigulíku, Asexuálové, Mečiar, Teorie rovnosti a Nerodič. Teorii rovnosti uvedeme rovnou ve dvou projekcích – kromě té klasické máme připravenou také její relaxovanou formu, která je díky ztišenému zvuku a ztlumenému osvětlení vhodná především pro osoby s mentálním postižením. Dokument Nerodič režisérky Jany Počtové promítneme v rámci seniorské projekce, která je nově přístupná i široké veřejnosti.

Další v pořadí je Panorama, tato kategorie obsahuje dokumenty, které sklidily velký úspěch u diváků na zahraničních festivalech. Filmy Neslyšící syn, Tohle je Kongo a Rádio Kobaní otevírají důležitá společenská témata, stejně tak i snímek Náš nový prezident. Kategorie Eurodrom se věnuje aktuální situaci v Evropě a představí dokumenty Cizinec v ráji a Nic se neodpouští. Palčivou ekologickou problematiku analyzuje sekce Zemětaje, která je zastoupena snímky Azurová a Poslední svého druhu. Kategorie Ať žije život! skrze filmy Rebelská středí v Berlíně a Zeptejte se sexperta představí příběhy jedinců, kteří se ve svém životě snaží dosáhnout pozitivních změn pomocí unikátních přístupů. V rámci kategorie Americana, která cílí na postavení Afroameričanů, policejní systém a povolební situaci ve Spojených státech, uvidí diváci snímek Na ostří s tupými noži. Filmová sekce Jedna nula se prostřednictvím snímku PreKrim zamýšlí nad počítačovými systémy a pastmi digitálních sítí. Vážná témata zpracovaná nevšední formou mapuje Mezinárodní soutěž. V Olomouci uvedeme vynikající dokument Za hranicemi možností. Diskuzi na téma křehké umění jako nástroj společenských změn nastolí kategorie Umění mění s filmem Básnířka. A kategorie Za horizontem zachycuje životy plné radostí i strastí lidí obývajících nám vzdálené kouty světa, z této tematické oblasti na filmovém plátně promítneme dokument Stát se tím, kým jsem byl.

Jeden svět je pro všechny

Kromě relaxované projekce a projekce pro seniory se festival snaží zpřístupnit program co nejširšímu spektru návštěvníků i dalšími způsoby. Samozřejmostí jsou bezbariérové vstupy a možnost doprovodu asistenčního psa. Na slavnostním zahájení a u debat po snímcích Azurová a Mečiar bude přítomen tlumočník znakového jazyka, oba zmíněné dokumenty jsou opatřeny titulky pro neslyšící. Při projekci Mečiar nabízíme nevidomým k zapůjčení sluchátka s audio-komentářem.

Nebojte se vyjádřit svůj názor

Nedílnou součástí programu budou také podnětné debaty. Pozvání přijali hosté z Olomouce i z různě vzdálených koutů republiky. Diskutovat s diváky přijedou například režisérky Apolena Rychlíková, Eva Lammelová a Bára Chalupová. Za média promluví redaktorka časopisu Respekt Andrea Procházková, Jakub Mikel z olomoucké redakce Hlídacího psa či Fatima Rahimi z Deníku Referendum. Ekologická témata otevře Jan Freidinger z Greenpeace a mořská bioložka a potápěčka Martina Karásková. Vybrané problematické aspekty ve sportu přiblíží mistryně České republiky v moderní atletice Monika Vlčková (Míčková) a bývalá reprezentantka ČR v moderní gymnastice Martina Švédová. Tito a další inspirativní hosté se těší na setkání s vámi.

Doprovodný program: výstava, koncert i přednášky

V rámci doprovodného programu mohou zájemci ve čtvrtek 15. března od 17:30 navštívit v areálu letního kina přednášku zaměřenou na metody rozpoznávání lživých zpráv pod vedením Jakuba Mikla a Tomáše Piky z olomoucké redakce Hlídacího psa. V 19 hodin se pak otevřou sklepy letního kina a představí výstavu V 2.18, na které mladí lokální umělci předvedou, jakými způsoby lze téma aktualizace zpracovat. Pondělí 19. března bude patřit slavnostnímu zahájení festivalu, po kterém bude následovat afterparty v Jazz Tibet Clubu s hudební záštitou dramaturga univerzitního rádia UP AIR Jiřího Bejčka aka DJe Makropulose. Na stejném místě se ve čtvrtek 22. března uskuteční koncert brněnské kapely Ghost of You. A o den později si nenechte v Litr Shopu ujít jedinečnou přednášku Živé knihy, vyprávění a rozhovory se zajímavými hosty o jejich životech. A co je nejlepší, vstup na všechny doprovodné akce je volný.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.