středa 24. dubna 2024 Jiří

KULTURNÍ PŘEHLED: Filmový festival o lidských právech, koncert Škworu, divadlo či talkshow

O víkendu oslaví kapela Škwor své narozeniny a proběhne beseda v Olomoucké kavárně. Po celý týden pak můžete navštěvovat filmy v rámci festivalu Jeden svět s lidskoprávní tématikou. Milovníky klasické hudby potěší koncert v Redutě.

Sobota 17. 3.

Škwor: Uzavřenej kruh

Výstaviště Flora Olomouc

Kapela Škwor, která oslaví své dvacáté narozeniny, přichází s novým albem. Jejich desátá deska v řadě dostala název Uzavřenej kruh a u příležitosti jejího vydání kapela vyráží na dosud největší halové turné. V Olomouci zahrají na Výstavišti Flora. Můžete se těšit na tvrdší a „šlapavější“ novinky.

Neděle 18. 3.

Olomoucká kavárna II: Jakub Mareš

Divadlo na cucky, Olomouc, 18:00

Hostem talkshow bude kulturní aktivista a plzeňský iniciátor dění ve veřejném prostoru Jakub Mareš. Jakub je vůdčí osobností plzeňského spolku K světu, který realizuje festival na břehu řeky Radbuzy, regionální Pecha Kucha Night nebo vlastní půjčovnu koloběžek.

Pondělí 19. 3.

Jeden svět

Olomouc, celý den

Dezinformace, mediální manipulace a takzvané fake news budou tématem 19. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Olomouc je jedním z 37 měst České republiky, kde se bude od pondělí do soboty promítat více než 110 filmů v několika kategoriích.

Úterý 20. 3.

Bedřich Smetana – Má vlast

Reduta, Olomouc, 19:00

Cyklus symfonických básní Má vlast od významného českého skladatele Bedřicha Smetany si návštěvníci budou moci poslechnout v podání Severočeské filharmonie Teplice. Turné oslavuje výročí 135 let od uvedení cyklu Má vlast.

Středa 21. 3.

Pastiche Filmz: Bo Hai + Blok krátkých filmů

Konvikt UP, Olomouc, 19:30

Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Film Bo Hai je o vztahu starší generace Vietnamců s jejich dětmi. Rodiče se přestěhovali do Česka a začali zde podnikat. Obětovali celý svůj život, aby zajistili rodinu. Jejich děti se zcela integrovali, ale přišli o své kulturní kořeny. Často ani nerozumí svým rodičům, jazyk jejich rodiny je pro ně jako cizí.

Čtvrtek 22. 3.

Japonské jaro: Beseda nad čajem

Kratochvíle, Olomouc, 18:00

Během celého měsíce března probíhá 16. ročník festivalu Japonské jaro, tentokrát na téma Proti proudu. V rámci něj se uskuteční také beseda s japonskými výměnnými studenty. Poví vám své dojmy z pobytu v Česku a jak jen zdejší každodenní život proti proudu toho Japonského. Vykládat budou jak jinak než nad čajem.

Pátek 23. 3.

Příběh jednoho hradu

Divadlo na Šantovce, Olomouc, 19:00

Pán hradu má své vrtochy, které jej přivádí jeho samého do komických situací. Zvláště tehdy, když je jeho největší touhou vyměnit ženu, kterou si nedávno přivedl na svůj hrad. V této divadelní komedii se můžete těšit na herecké výkony Antonína Duchoslava a Veroniky Arichtevy.

Autoři | Foto skwor.cz; omestechalidech.cz; jedensvet.cz; pastichefilmz.org; divadlonasantovce.cz; pixabay.com;

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.