čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jeden svět Olomouc zakončí ruská propaganda nebo alternativní školní systém

Další ročník festivalu Jeden svět Olomouc se pomalu blíží ke svému závěru. V sobotu 24. března mají diváci poslední šanci navštívit filmy z letošního nabitého programu. A pořád je o co stát. Závěrečný festivalový den nabízí hned čtyři projekce, ze kterých si díky širokému tematickému rozpětí jistě každý vybere tu svou.

Pět dní, sedmnáct filmů a nespočet podnětných debat je za námi. Jeden svět Olomouc 2018 pomalu, ale jistě dokončuje proces aktualizace systému. Na úplný závěr festivalu si organizátoři pro diváky připravili poslední programové perličky. Zlatým hřebem celého festivalového dění bude slavnostní zakončení. Po něm čeká na publikum v Muzeu umění Olomouc – v sále Divadla hudby specifický film Náš nový prezident, který tematizuje dnes tolik aktuální problematiku mediální manipulace a dezinformací. Po skončení filmu téma s diváky důkladně rozebere ještě čtyřčlenná delegace hostů. Redaktorka časopisu Respekt Andrea Procházková, šéfredaktor olomoucké redakce Hlídacího psa Jakub Mikel, člen Katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky Univerzity Palackého Karel Páral a Radovan Dluhy-Smith z Katedry rozvojových a environmentálních studií budou zasvěceně debatovat mezi sebou i se zájemci v publiku.

Sobotní program však začíná už mnohem dřív, a to seniorskou projekcí filmu Nerodič v 10:00 v Divadle na cucky. Na dokument jsou nově zváni nejen senioři, ale celá široká veřejnost. Těšit se můžete na zajímavou úvahu o rodičovství a představení různých úhlů pohledů na atypické formy rodiny, které se v dnešním světě utvářejí. Po seniorské projekci figurují v programu ještě dva tematicky výrazně odlišné filmy. Rebelská střední v Berlíně (Divadlo hudby od 14:00) odlehčenou formou ukáže alternativní vzdělávací systém, který implementují pedagogové a studenti střední školy v Německu. Dokument Tohle je Kongo (Divadlo na cucky od 16:00) na kontrastu krásné přírody a násilných aktů skládá ze čtyř různých příběhů současnou podobu Demokratické republiky Kongo.

Nenechte si proto ujít jedinečnou možnost, jak si na chvíli odpočinout v klidném prostředí olomouckých kulturních center a zároveň si naposled v tomto roce rozšířit obzory v oblasti lidských práv prostřednictvím festivalu Jeden svět Olomouc.

Tisková zpráva

Štítky Jeden svět, festival, kultura, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.