úterý 16. dubna 2024 Irena

ČeskosLOVEnsko. Olomoucký majáles připomene společnou historii

Olomoucký majáles se letos zaměří na sté výročí republiky a také na společnou česko-slovenskou historii. Návštěvníkům spojení obou zemí bude připomínat nejen kulturní program, zpívání plné verze československé hymny v centru Olomouce, ale i samotné motto festivalu ČeskosLOVEnsko aneb 100 let spolu. Osmý ročník se bude konat ve středu 9. května, ozdobí ho například Tata Bojs, frontman Iné Kafe i tradiční korunovace krále.

„Svézt se na vlně oslav stoletého výročí republiky se sice může zdát prvoplánové, ale vzhledem k tomu, že Olomouc je takřka geografický střed Československa a univerzitu navštěvují téměř 3000 slovenských studentů, nešlo odolat," uvedl koordinátor majálesu Ondřej Martínek.

Program majálesu tradičně nabídne divadelní představení, filmy, výstavy, besedy, workshopy, interaktivní prezentace desítek neziskových organizací nebo sportovní program. „Ačkoli jsme společnou historii přestali psát před 30 lety a současní vysokoškoláci znají Československo jen z vyprávění, myslíme si, že jsou pouta, která nikdo nezpřetrhá," doplnil Martínek. I proto bude podle organizátorů akce součástí programu sborový zpěv "plné verze" československé hymny na Horním náměstí.

Olomoucký majáles zahájí již tradičně alegorický průvod městem a korunovace krále majálesu na pódiu před radnicí. Letošní král tak vzhledem k mottu oslav bude muset převzít vládu hned nad dvěma národy. Jeho jméno pořadatelé tradičně zveřejňují až těsně před akcí. Loni si olomoučtí vysokoškolští zvolili za královnu svého majálesu ředitelku univerzitní knihovny Helenu Sedláčkovou. Na pomyslném trůnu vystřídala svého předchůdce, kterým byl herec a moderátor Marek Eben.

Hlavní program majálesu se poté odehraje v Bezručových sadech, další dva koncerty se uskuteční v Jazz Tibet Clubu. Novinkou budou programové bloky v Pevnosti poznání, kde budou diskuze a filmové projekce. Letos na majálesu vystoupí za českou stranu Tata Bojs, Jakub Ondra, Circus Brothers či swingový Orchestr Ježkovy stopy. Ze Slovenska dorazí producent Jimmy Pé, elektropopoví Puding paní Elvisovej a představí se také zpěvák a textař Vratko Rohoň z kapely Iné Kafe.

Olomoucký majáles UP vznikl před osmi lety a jeho organizátorem je Univerzita Palackého v Olomouci. Jde o neziskovou akci, za jejíž organizací stojí každoročně desítky studentů z osmi fakult univerzity. Celý program majálesu je zdarma a je určen všem věkovým skupinám.

Autoři | Foto archiv Olomouckého majálesu

Štítky kultura, majáles, studenti, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.