pátek 26. dubna 2024 Oto

Horní a Dolní náměstí budou patřit tvarůžkům, festival láká na bohatý program

Celkem 5,5 tuny syrečků bude letos k dispozici návštěvníkům Tvarůžkového festivalu, který se uskuteční 21. a 22. dubna v historickém centru Olomouce. Tvarůžkové speciality budou lidem na třetím ročníku této akce nabízet tři desítky zástupců restaurací a bister z Olomouce a okolí. Syrečky budou moci lidé ochutnat na všechny možné způsoby. Akce stejně jako v předchozích ročnících zabere Dolní i Horní náměstí. Přehlídka zároveň otevře nadcházející turistickou sezonu Olomouce.

„Letos jsme připravili pro festival přibližně pět tun tvarůžků. Zároveň ve spolupráci s restauracemi i trhovci, kteří budou výrobky prodávat, máme připravenu zhruba tunu výrobků. Na Dolní náměstí bude zároveň umístěna expozice našeho muzea z Loštic. Letos zařadíme do nabídky i věci, které jsme dosud nenabízeli, jako jsou pikantní křupavé špalíčky, ale i slané lázeňské oplatky z Velkých Losin plněné tvarůžky," řekl novinářům zástupce výrobce tvarůžků A.W. Loštice Zbyněk Fasura.

Lidé se na přehlídce budou moci seznámit s řadou receptů, chybět nebude ani kuchařská show, která představí mimo jiné tvarůžky v kuchyni během staletí nebo ukázku toho, jak se vařilo v době vzniku republiky. Na festival zavítá Tvarůžkový král se svou družinou, který bude rozdávat lidem tvarůžkové dukáty. Chystá se i setkání nositelů jména Tvarůžek. „Po kampani na sociální síti se nám přihlásilo asi 50 nositelů příjmení Tvarůžek, Tvarůžková. V celé republice je jich podle našich odhadů asi 400. Jsme rádi, že se nám ozvali a že na přehlídku dorazí," doplnila vedoucí oddělení cestovního ruchu olomoucké radnice Karin Vykydalová. Kromě kulinářských zážitků se mohou návštěvníci těšit na řemeslný jarmark.

Tvarůžkový festival bude první akcí nadcházející turistické sezony Olomouce. Letos ji doprovodí mimo jiné nový turistický průvodce s názvem Olomouc do kapsy. „Není to klasický průvodce po památkách, ale poskytuje i tipy na kulturní či sportovní vyžití a relax, doporučuje gastronomické speciality, možnosti nákupu nebo místa pro výlet do okolí," uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk. Město přichystalo také speciální mapy pro děti i kreslený klip, který bude Olomouc prezentovat na cestovních veletrzích či sociálních sítích.

Loni tvarůžkový festival navštívilo 12.000 návštěvníků. Podle celkových statistik ve městě loni přenocovalo zhruba 170.000 turistů a 203.000 jich navštívilo informační centrum v podloubí radnice.

 

Autoři | Foto tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.