sobota 20. dubna 2024 Marcela

Schody do Bezručových sadů znovu ožijí festivalem Michalský výpad. Tady je program

Letos popáté vdechne festival Michalský výpad život schodům vedoucí mezi secesní vilou Primavesi a barokním chrámem sv. Michala v Olomouci. Festival nabídne ve dvou dnech bohaté kulturní vyžití pro návštěvníky všech věkových kategorií. Multižánrový festival není jedinečný pouze místem konání. Výjimečný je především tím, že přináší do centra Olomouce přední české interprety na poli současné alternativní scény.

„Festival se zaměřuje především na aktuální alternativní scénu od elektronické hudby, street artu, filmové projekce až po divadelní vystoupení. Na výběru umělecké produkce si dáváme záležet tak, aby byl zaručen neopakovatelný zážitek z každého ročníku,“ říká o festivalu jeho produkční a studentka kulturního managementu Skarlet Křížová (26 let).

Festival bude zahájen v pátek 18. května v odpoledních hodinách olomouckými DJs Kakkaduci a Dirty Danzo, kteří vystoupí v ojedinělém B2B setu a budou pouštět své oblíbené desky na vlně house, funky a disco.

Večer bude pokračovat performance Petra Váši, který se věnuje tzv. fyzického básnictví, žánru vyjadřujícího literární, hudební, pohybové a výtvarné inspirace pouhým hlasem a tělem sólového performera, případně zvláštním druhem kresby. Pátek zakončí filmová projekce ve spolupráci se spolkem studentů Katedry divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého – Pastiche Filmz. Promítat se bude dokumentární film Sbohem děcáku (2017) režisérky Hany Ludvíkové. Snímek sleduje časosběrnou metodou po dobu čtyř let příběhy tří dětí, které opustily „děcák“ a staví se na vlastní nohy.

Druhý den návštěvníkům nabídne koncerty a DJ sety kvalitních a pečlivě vybraných hudebních interpretů české alternativní scény. Vystoupí EZHZT, DJ STA, Nic Robertson, YEEZUZ 2020, Sky to Speak, Oliver Torr a HRTL.

V průběhu sobotního dne bude na místě probíhat živá přehlídka street-art, při které bude možné sledovat celý proces tvorby uměleckého díla ilustrátora a komiksového kreslíře Jan Grumla (alias Slakinglizard) a grafického designera a ilustrátora Yvans, který je známý svou tvorbou pro značky zaměřené na extrémní sporty.

Novinkou letošního ročníku bude čajovna spojená s odpočinkovou zónou. Ta bude situovaná do stanu a pro hosty festivalu ji vytvoří slovenský obchod s čajem - Božský Oráč. Návštěvníci si budou moci sednout na orientální koberce a polštáře a vychutnat si v poklidu šálek čaje a vychutnávat si tak atmosféru festivalu z jiného úhlu jak byli doposud zvyklí.

Dále si návštěvníci budou moci vyzkoušet řízenou degustaci kávy – tzv. cupping pod vedením brněnské výběrové pražírny Rello Coffee, zakoupit umělecké a designové předměty na design marketu, ochutnat některý z pokrmů  olomouckých podniků a především si užít příjemnou a komorní atmosféru festivalu, která je pro tvůrce festivalu stále prioritou.

„Festival Michalský výpad vznikl v roce 2014 jako malá, jednodenní akce, kterou jsem uspořádal s partou mladých lidí, s nimiž mne pojil stejný záměr - příjemně, nenásilně a kultivovaně oživit olomoucký veřejný prostor. Každým ročníkem se posouváme, snažíme se především o zkvalitnění služeb pro návštěvníky, pracujeme s lepším technickým vybavením a přinášíme bohatší hudební dramaturgii,“ shrnuje vývoj festivalu Mikuláš Daněk (27 let).

Po pěti letech své působnosti festival vyrostl do plnohodnotného, dvou denního festivalu, který každoročně navštíví okolo 500 účastníků. Díky své jedinečné atmosféře a kvalitnímu programu si mezi olomouckými akcemi vydobyl své pevné místo a řadí se mezi očekávané jarní události. Letos se jeho tvůrci rozhodli oslovit širší veřejnost, která může festival podpořit svým příspěvkem prostřednictvím Hit Hit kampaně. Vstupné bude během pátečního programu dobrovolné, sobotní program bude zpoplatněn příspěvkem 80,- Kč.

Cílem organizátorů je i nadále udržení kvalitního programu a možnost pozvat zajímavé umělce a hudebníky na další ročníky.

„Rádi bychom prostřednictvím festivalu mimo jiné inspirovali nejen mladé lidi vyvíjet vlastní volnočasové aktivity a nahlížet z jiného úhlu pohledu na město, ve kterém žijí. Protože i díky aktivitám, které vznikají mimo institucionální rámec, vzniká vůle spoluvytvářet kulturní dění ve městě, které se pak stává atraktivním místem k životu pro obyvatele napříč generacemi,“ upřesňují vlastní motivaci pořadatelé festivalu Skarlet Křížová a Mikuláš Daněk.

Festival bude zakončený noční afterparty ve spolupráci s Divadelní florou a kavárnou Druhý Domov na nedalekém parkánu Konviktu. Během večera tam zahraje maďarský DJ George Mihaly, pražský selektor Jorgos a domácí Kosmic Skaut.

 

***

PÁTEK 18. 5. 2018

16:00 - Divadelní vystoupení 

17:00 - DJs Kakkaduci a Dirty Danzo

  • Petr Váša - fyzické básnictví

20:00 - Filmová projekce

  • Filmová projekce proběhne ve spolupráci se spolkem studentů Katedry divadelních, filmových a mediálních studií Univerzity Palackého – Pastiche Filmz.
  • Návštěvníci budou moci shlédnout časosběrný dokumentární film Sbohem děcáku (2017)

SOBOTA 19. 5. 2018

Hudební produkce:

13:00 – 14:00 - EZHZT

  • Vedle pečlivého výběru zkušených interpretů se festival snaží dát prostor talentovaným jedincům, kteří s hudbou teprve začínají a podílet se tak na jejich hudebním rozvoji.
  • EZHZT je Olomoucké seskupení studentů ZUŠ Žerotín, zabývající se tvorbou elektronické hudby pod záštitou hudebníka Martina Zajíčka, známého z projektu Bunny Klub. EZHZT si na minulém ročníku Michalského výpadu odehráli svoji premiéru, kde si ihned získali své publikum. Mladé naděje olomoucké elektronické hudby se po roce opět sejdou na místě, kde začali, aby předvedli, kam se jejich tvorba posunula.

14:00 – 16:00 - Nic Robertson

  • Je v Olomouci žijící DJ původem ze skotského Edinburghu, kde také několik let působil. Jeho sety jsou tvořeny mixem vinylových desek převážně soulu a diska z 80. let. V Olomouci jsme ho mohli už několikrát slyšet a to především na večírcích seskupení „OOOH!”, kterého je součástí, nebo na olomouckém Street Art Festivalu.

16:00 – 17:00 - YEEZUZ 2020

  • Producent a raper žijící v Praze, člen legendárního labelu Hypno808, známí především díky svému originálnímu směru, který on sám přezdívá “psychedelický rap parafrázující všední realitu”, který dobře vystihuje i ve svých autentických videoklipech, které kolikrát přesahují i 200 000 zhlédnutí.

17:00 - 19:00 DJ Sta

  • v Praze působící DJ a promotér mejdanů Deep Beat, které pravidelně pořádá v pražském Cross Clubu. Jeho selekce se pohybuje na pomezí od deep, jazzy, chicago house až po tribe.

19:00 - 20:00  Sky to Speak

  • Čtyř členná česko-slovenská kapela, která má na kontě více jak dvě studiová alba, čtyři EP a nespočet odehraných živých vystoupení po České republice, Slovensku, Rakousku a Německu. Jejich tvorba se pohybuje na pomezí ambientu, elektroniky, chillwave a dream pop.

20:00 - Oliver Torr

  • Nadějný producent, DJ a ikona aktuální pražské scény, je neodmyslitelně spjat s projekty jako XYZ, Polygon, Komiks a Mineral. Momentálně působí v německém Berlíně, kde získává zkušenosti pro další tvorbu. Na festivalu Michalský výpad vystoupí v živé performanci, kterou vytváří pomocí analogových syntezátorů. Jeho zvuk se pohybuje na pomezí deep house a acid house.

21:00 - HRTL

  • Jeden z hlavních představitelů české elektronické scény. Jeho živá vystoupení, která vytváří pomocí modulárního syntezátoru, jsou díky své dynamičnosti a ojedinělosti známá po celé České republice a díky mezinárodnímu bookingovému zastoupení i v zahraničí. V roce 2015 získal ocenění Anděl v kategorii “Elektronická hudba”.  V prosinci loňského roku vydal své druhé album s názvem Yellow Mellow na brněnském labelu Nona Records, které získává kladné ohlasy po celém světě.

 

Festival dále nabídne:

Street Art – Slackinglizard, YVANS

  • Během celého festivalového dne bude na místě probíhat živá přehlídka street-art. Návštěvníci budou moci vidět proces tvorby uměleckého díla přímo před jejich zraky. Vybraní umělci budou mít k dispozici rozměrné desky, na které předvedou svou tvorbu.
  • Jan Gruml, alias Slackinglizard, je kreslíř a ilustrátor původem z Brna. Jeho tvorba v sobě nese komiksové tendence s hodnou dávkou důvtipu a smyslu pro humor. Na svých plátnech tvoří abstraktní postavy, které zasazuje do trefných a humorných situací. Svou tvorbu úspěšně obhajoval na mnoha uměleckých soutěžích a prezentoval na výstavách. Olomouckému publiku předvedl svou tvorbu v roce 2014, během retrospektivní výstavy Káji Saudka v Muzeu moderního umění. Byl mezi deseti ilustrátory, kteří vytvořili komiksový příběh na zdi proluky vedle muzea a vzdali tak hold českému komiksovému malíři.
  • YVANS - grafický designer a ilustrátor, žijící v Brně. Pracuje pro značky zaměřené na extrémní sporty / streetové značky (Meatfly, Nugget, Subform, Westige, Custom-boards aj.). Na této zkušenosti si se svým kamarádem založil vlastní značku Cult of the Road. Dále spolupracuje s reklamními agenturami (DRAWetc., Boomerang Publishing, Linkman media, McCann & Ericsson a další).

Design market

  • Stejně jako loňský rok, bude nedílnou součástí festivalu design market situovaný do ulice Na hradě, vedle kostela sv. Michala. Návštěvníci si zde budou moci zakoupit kvalitní umělecké a designové předměty, které budou nabízet vybraní prodejci z celé České republiky.
  • Design market a prodejní stánky vybízí návštěvníky k pomalému korzování po celé ulici Na hradě a spoludotváří příjemnou a klidnou atmosféru festivalu.

Čajovna + chill-out zóna

  • Novinkou letošního ročníku bude čajovna spojená s chill-out zónou. Ta bude situovaná do velkého stanu a pro hosty festivalu ji vytvoří slovenský obchod s čajem - Božský Oráč.  Návštěvníci si budou moci sednout na orientální koberce a polštáře společně s šálkem čaje a vychutnat si tak festival z jiného úhlu jak byli doposud zvyklí.

Řízená degustace kávy - cupping

  • O přípravu kávy na festivalu se postará brněnská výběrová pražírna Rello Coffee. Specializují se na přípravu filtrované kávy i klasické esspresso, jejich káva spadá pod označení “direct trade” což znamená že si obchodník přímo vybírá kávu přímo od pěstitele. V tomto případě ze zemí jako je Columbie, Brazílie, Etiopie nebo Nicaragua.
  •  Během dne budou v předem určených časech vést řízenou degustaci kávy, neboli cupping. Zájemci o tuto degustaci se tak dozvědí vše od pěstování kávových bobů, přes sklizeň, pražení, přípravu a pití kvalitní kávy.

Občerstvení

  • Festival je již klasicky podporován pivovarem Chomout z nedalekého Chomoutova. Tento pivovar je všem Olomoučanům dobře znám a těší velké oblibě. Pivovar Chomout je známkou dobrého, kvalitního piva a poctivé značky.
  • Další osvěžující nápoje a drinky zajistí nový olomoucký klub Dream club.
  • Přípravu kávy společně s řízenou degustací zajistí již výše zmiňovaná pražírna kávy Rello coffee.
  • O občerstvení v podobě výtečných grilovaných makrel a dalšího jídla z grilu se postará Mamakrela.
  • Vegetariánské a veganské pokrmy návštěvníkům připraví restaurace Veganol.

 

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.