pátek 29. března 2024 Taťána

Koncert v Jazzu: Zpívající baletka Mrózková s kapelou i nová tvář Chernobyl generation

Na pořádný večírek se v úterý 25. listopadu chystá olomoucký Jazz Tibet Club. Stane se dějištěm dvojkoncertu olomouckých kapel Svervou a Chernobyl generation. Prvně jmenovaná formace v čele se zpívající sólistkou olomouckého baletu Renátou Mrozkovou patří na olomoucké scéně k nedávným objevům a během koncertu pokřtí své debutové minialbum. Chernobyl generation, kteří letos slaví osmé výročí, se zase představí po delší pauze a slibují spoustu novinek i neobvyklou projekci.

   V úterý 25. listopadu bude olomoucký Jazz Tibet Club patřit domácí scéně. Na pódiu se vystřídají hned dvě kapely. Svervou a Chernobyl generation. Obě spojuje mimo jiné český jazyk, s nímž kapely nakládají hravě a svébytně. A taky elán, s jakým svou muziku dělají.

V čele mladého uskupení Svervou stojí sólistka olomouckého baletu Renáta Mrózková, pro kterou je role zpěvačky splněným snem. "Hrajeme takový styl, který nazýváme art-folk galimatyáš, což je definice stejně tak přesná, jako naprosto matoucí," usmívá se bubenice Dominika Jančíková,  podle níž se v jejich hudbě mísí alternativní folk a elektronika s rockovou přímočarostí i jemností akustických nástrojů. "Dali jsme se dohromady díky zalíbení v hudbě Zuzany Navarové, ale po čase jsme zatoužili po vlastní tvorbě. Zhruba po roce stráveném koncerty a skládáním jsme se rozhodli některé ze skladeb nahrát," představila Jančíková. Svervou svůj bezejmenný debut pokřtí právě během koncertu v Jazz Tibet Clubu. "Program zpestří i několik hostů, takže se výjimečně představíme i jako kvarteto," poznamenala Jančíková.

Chernobyl generation působí na scéně už osmým rokem. Za tu dobu prošli velkým vývojem, který vykrystalizoval do nové sestavy, v níž kapela zkouší od letošního jara. "Vzali jsme to docela zgruntu. Zalezli jsme do zkušebny, docela pilně děláme na novém repertoáru. Tohle bude první koncert po roce, moc se na něj těšíme," prozradil frontman Jan Procházka, fanoušky ale ubezpečil, že nové skladby neztratily nic z osobitého rukopisu. "Pořád jsou to jednoduché písničky o životě kolem, občas trochu hořké, občas s nádechem jakéhosi tragikomična," zmínil Procházka. Kapela navíc získala zcela nový hlas. "Za mikrofonem se představí zpěvačka Tereza Kolečkářová. Většinu zpívání jsem jí přenechal a ty písničky tak dostaly úplně jinou šťávu," poznamenal Procházka a prozradil, že kapela se už brzy chystá do studia, kde chce nahrát novou desku. "Na koncertě kromě novinek samozřejmě zazní i starší věci, bude to takový průřez," slíbil Procházka.
Dvojkoncert v Jazz Tibet Clubu začíná v 19:00, vstupenky je možno zakoupit na místě za 60 korun.

Info o kapelách: http://www.chernobylgeneration.cz/  ////  https://www.facebook.com/svervou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.