neděle 5. května 2024 Klaudie

FOTO: Tvarůžkový festival navštívilo o víkendu rekordních 14 tisíc lidí

Rekordních 14.000 lidí navštívilo o víkendu třetí ročník Tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Návštěvníci si na festivalu koupili čtyři tuny Olomouckých tvarůžků, řekla vedoucí oddělení cestovního ruchu olomoucké radnice Karin Vykydalová. Kromě kulinářských zážitků na návštěvníky festivalu čekal i řemeslný jarmark.

„Letošní ročník tvarůžkového festivalu překonal ten minulý, který navštívilo 12.000 lidí. Bylo to i tím, že se letos konal dva celé dny, zatímco loni v pátek odpoledne a v sobotu," uvedla Vykydalová.

Tvarůžkové speciality lidem na jarním sluncem zalitém Horním a Dolním náměstí po celý víkend nabízela třicítka restaurací a bister z Olomouce a okolí. Syrečky mohli lidé ochutnat v původním stavu i na všechny možné způsoby. Nechyběly ani zákusky, při jejichž výrobě se používá tento pikantní sýr s nezaměnitelným aroma. K dostání byly také speciality, které vyrábí loštická tvarůžkárna A.W.

Lidé se na přehlídce mohli seznámit s řadou receptů, nechyběla ani kuchařská show, která představila mimo jiné tvarůžky v kuchyni během staletí. Na olomoucký festival zavítal Tvarůžkový král se svou družinou, který v ruce třímal tvarůžkové žezlo a lidem rozdával tvarůžkové dukáty. Na letošním tvarůžkovém festivalu si dalo dostaveníčko padesát lidí s příjmením Tvarůžek, kterých podle odhadů organizátorů festivalu žije v Česku zhruba 400.

Tvarůžkový festival byl první akcí nadcházející turistické sezony Olomouce. Letos ji doprovodí mimo jiné nový turistický průvodce s názvem Olomouc do kapsy. Město přichystalo také speciální mapy pro děti i kreslený klip, který bude Olomouc prezentovat na cestovních veletrzích či sociálních sítích. Podle celkových statistik loni ve městě přenocovalo zhruba 170.000 turistů a 203.000 jich navštívilo informační centrum v podloubí radnice. Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky se vyrábějí už jen v Lošticích na Šumpersku, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.