pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Pálení čarodějnic na Korunní pevnůstku přilákalo stovky lidí

Parádní pálení čarodějnic se vším všudy jste si užili, pokud jste zamířili v pondělí na Korunní pevnůstku v Olomouci. Slunečné a horké počasí nejprve pěkně pálilo návštěvníky a hlavně ty, kteří se nenamazali opalovacím krémem. Navečer se obloha zatáhla a za světel blesků a dunění hromů přiletěly čarodějnice. Déšť naštěstí nechaly za sebou a na pevnůstku spadlo jen pár kapek.

„Tu nejmalebnější čarodějnici jsme pro vás chytili a upálili pro výstrahu všem ostatním čarodějnicím, aby odehnaly déšť. Zabralo to skvěle. Dokonce až tak, že dnešní magickou, filipojakubskou noc prozářil úplněk na skoro jasném nebi,” radoval se z nakonec skvělého počasí na akci ředitel pořádající agentury Forsberg Marek Berger.

Počasí se vydařilo a program ještě víc. Pobavit se přišly skoro 3000 lidí.  Rodinky s dětmi vyrazily na Korunní pevnůstku zazpívat si s oblíbeným písničkářem strýčkem Líčkem, který si pro děti připravil čarodějné zpívánky. Vedoucí vysílání Radia Haná Martina Qweetko Procházková roztančila děti i dospělé svou bláznivou čarodějnickou diskotékou. „Věk je jen číslo, ale když už je vám jako čarodějnici 144 let, tak už to leze na mozek. Že jo, Karle?” a podívala se na své gumové prasátko, kterým celý den bavila děti. A to odpovědělo: „Chrocht, chrocht.” A svůj rockový nářez dal publiku ochutnat Marian a 333.

Denní chléb čarodějnic si chtělo vyzkoušet těsně před tradičním podvečerním zapálením vatry i vedení kraje a města. „Tondo nasedni,” zavolal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk s koštětem v ruce na primátora Olomouce Antonína Staňka. Zasedli v tandemu za sebe, jenže koště oba neuneslo, a tak nízký průlet nad hlavami návštěvníků oblíbené akce nechali na jindy. Následně spolu koště zažehli, a pak s ním slavnostně podpálili hranici.

„Musí shořet na popel, čarodějnice. Tak to je,” měl v tom jasno malý Péťa, který hltal pohledem první plamínky, které se objevily na hranici. Strnulý dav lidí s napětím pozoroval, jak se zaražená čarodějnice na vrcholu vatry nejprve dusí těžkým kouřem, po chvilce už ji začaly olizovat plameny a vzápětí za pokřiku dětí Shoř,shoř, shoř, ji plameny pohltily zcela. Babice shořela hned a hranice plála celý večer. A kdo zůstal až do noci, užil si koncert romantického rockera Marka Ztraceného, naprosto okouzlující ohňostroj a drsný rokenrol staré školy od Doktora P.P.

Foto Lukáš Uchytil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.