středa 24. dubna 2024 Jiří

Pevnost poznání zve na Den vojenské historie, bohatý program je přichystán pro děti i dospělé

Na období studené války, otázku civilní obrany či jaderné bomby se v sobotu zaměří Pevnost poznání v Olomouci. Akce s názvem Den vojenské historie - studená válka představí návštěvníkům například dobové obleky civilní ochrany, ale i plán ochrany Olomouce v tomto období.

Chybět nebude ani promítání dokumentu o historii jaderné bomby. Muzeum přiblíží návštěvníkům toto téma zábavně-vzdělávací formou, akce je určena i pro nejmenší zájemce, informovali dnes zástupci Pevnosti poznání.

„Připravili jsme ukázky dobových kostýmů civilní obrany, tematické stolní hry i videohry, promítání dokumentu o historii jaderné bomby, karikatury a dobové vtipy o studené válce nebo ukázky plánů a map Olomouce z období studené války," uvedl koordinátor historické sekce Tomáš Arnold. Na návštěvníky čeká také seminář na téma Co dělat v případě jaderného útoku?, vyzkoušet si budou moci také aplikaci ukazující následky shození bomby na libovolné město.

Den vojenské historie se koná v muzejní expozici Věda v pevnosti. Ve venkovním areálu Korunní pevnůstky, ve které Pevnost poznání sídlí, bude pro návštěvníky připraven další program s názvem Zahrajem si na vojáky, který bude v režii spolku Muzeum olomoucké pevnosti. "Zájemci si zde budou moci vyzkoušet například střelbu ze vzduchových, airsoftových a laserových zbraní a minohledačku, naučí se základy zdravovědy a topografie a pokusí se bezpečně projít minovým polem," uvedla ředitelka spolku Markéta Záleská. Více informací o programu lze nalézt na stránkách Pevnosti poznání.

Pevnost poznání, interaktivní muzeum Univerzity Palackého, byla otevřena v dubnu 2015, vybudování stálo přes 150 milionů korun. Kromě sekce Věda v pevnosti zaměřené na historii vojenství se zde nachází také expozice Živá voda, Rozum v hrsti a Světlo a tma. Muzeum se hned po otevření zařadilo mezi hojně navštěvované turistické cíle v Olomouckém kraji. Loni jej navštívilo 84.000 platících návštěvníků.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.