úterý 19. března 2024 Josef

Třiašedesát kytaristů v Přerově pokořilo rekord, společně hráli Katapulty i Stouny

Celkem 63 kytaristů se na první květnový den sešlo pod hradbami v Přerově. V počtu hráčů s tímto strunným nástrojem na jednom místě tak překonali dosavadní loňský rekord, který čítal 59 hudebníků. Muzikanti se nejen sešli, ale společně si také zahráli. Pod hradbami tak zazněly nejen české ale i známé světové hity. Přerov je podle pořadatelů jediným městem na Moravě, kde se akce tohoto druhu koná. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v Polsku.

„Přijeli sem lidé z celé Moravy, z Ostravy i z Brna. Jsme spokojeni. Bereme to jako happening, poctu muzice a hudebníkovi Jimimu Hendrixovi," řekl pořadatel Pavel Ondrůj.

Kytaristé všech věkových kategorií obsadili celé prostranství pod historickými hradbami; diváky zdravili s nástroji nad hlavami. S sebou měli elektrické kytary, akustické i baskytary, nechyběla ani jedna loutna. „Byla jsem už na prvním ročníku této akce. Na kytaru chodím hrát do zdejší základní školy. Je hezké, když lidé umí hrát na nějaký nástroj a takto si spolu zahrají. skladby jsem si nacvičovala dopředu," řekla třináctiletá Adélka z přerovské Základní školy Velká Dlážka.

Akci si nenechaly ujít stovky Přerovanů, prostor pod historickými hradbami zaplnili do posledního místa. Další lidé koncert poslouchali kolem nábřeží řeky Bečvy. Hudebníci si společně zahráli devět skladeb.

Repertoár letos pořadatelé přizpůsobili i letošnímu stoletému výročí republiky, proto chtěli publiku připomenout i známé české songy. Hudebníci tak dohromady zahráli například skladby kapely Olympic, Katapult či Jaroslava Hutky, zazněla i Marnivá sestřenice od Suchého a Šlitra či Holubí dům Jiřího Schelingera. Na prgramu byly i skladby Jimiho Hendrixe, Boba Dylana či The Rolling Stones. Na závěr si kytaristé vystřihli skladbu Stairway To Heaven od skupiny Led Zeppelin.

Pořadatel se nápadem na hromadný kytarový rekord inspiroval v sousedním Polsku, kde se místním kytaristům podařilo přizvat ke společnému hraní tisíce milovníků strun. První happening se zde konal před 15 lety a zúčastnilo se ho tehdy 588 kytaristů. Loni dosáhl počet účastníků Gitarowego Rekordu Guinnessa už 6299 hráčů na kytaru, podotkl organizátor přerovské akce.

Autoři | Foto Jaroslava Jarolíková

Štítky kultura, akce, rekord, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.