sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vikingové i Československé legie. Helfštýn čeká devátý ročník Festivalu vojenské historie

PR článek

Už v sobotu 19. května začne na hradě Helfštýn úspěšný Festival vojenské historie. Jeho návštěvníci na něm během jednoho víkendu uvidí historické bojovníky, ale chybět nebude ani hudba, tanec a kejklíři.

Festival nabídne dvě oddělené scény, které bude fungovat souběžně. O zábavu se postarají špičkové spolky vojenské historie a profesionální šermířská uskupení. Návštěvníci se tak mohou těšit například na slovanské bojovníky, Vikingy či mušketýry z třicetileté války. Přítomni budou ale i válečníci z nedávnější historie, konkrétně třeba Československé legie.

Některá vystoupení můžou být díky střelbě poměrně hlučná, ale moderátor akce na tento fakt vždy diváky předem upozorní a ti se tak budou moci přesunout do druhé části hradu. Není tak důvod obávat se vzít na Helfštýn například malé děti. Program celého víkendu navíc nebude jen o boji, organizátoři přichystali i historickou hudbu a tanec, které doplní kejklíři. Po helfštýnském areálu se také bude pohybovat přes sto kostýmovaných účinkujících, takže bude možné nahlédnout i do života dobových řemeslníků a prostých lidí.

Festival začne v sobotu 19. května v půl desáté ráno a vstupné je rozděleno do několika kategorií. Základní vstupné je nastaveno na 160 Kč, zlevněné pak na 130 korun (to je určeno pro studenty, držitele průkazu ZP, ZTP, ZTP/P, příslušníky policie, městské policie, Armády ČR a příslušníky Integrovaného Záchranného Systému). Pro děti do patnácti let vstupné činí 90 Kč, děti do šesti let pak mají vstup zdarma. Při online objednávce vstupenek lze navíc uplatnit slevu třiceti korun na každou vstupenku.

Plusem hradu Helfštýn je i jeho dobrá dostupnost. Nachází se u obce Týn nad Bečvou, odkud je vzdálený pouze několik minut pěšky. V blízkosti hradu se dá i pohodlně zaparkovat, a to díky parkovišti, které se nachází přímo pod Helfštýnem.

Akci pořádá spolek šermířů Adorea Olomouc ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově a podrobnější program celé akce zveřejní organizátoři v průběhu května.

 

Autoři | Foto archiv Festivalu vojenské historie

Štítky kultura, festival, historie, Helfštýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.