pátek 29. března 2024 Taťána

Začala olomoucká Divadelní Flora, představí se na ní umělci z celé Evropy

V Olomouci začala jedna z největších divadelních přehlídek v Česku, Divadelní Flora. Festival, který ozdobí kromě tuzemských divadelních špiček soubory z celé střední Evropy i ze zámoří, potrvá do 20. května. Na 12 místech města postupně nabídne osm desítek akcí. Kromě divadelních představení jsou to také koncerty, besedy či tvůrčí dílny. Podle organizátorů se Olomouc na 11 dnů promění v centrum českého divadla, očekávají účast přes 9000 diváků.

Divadelní Floru otevřelo ve čtvrtek promítání snímku s názvem Proti zdi, jehož název je mottem letošní přehlídky. Podle pořadatelů vystihuje kontroverzní hrdiny, kteří se na festivalu divákům představí. „Publikum bude konfrontováno s nevšedními příběhy nonkonformních hrdinů - aktérů radikálních gest, ale i klopýtajících outsiderů,“ uvedl ředitel přehlídky Petr Nerušil. Ve výčtu hrdinů nechybí Jánošík, jehož příběh uvede Divadlo Andreja Bagara z Nitry, Philoktet vídeňského Volkstheatru, Nora pražského Divadla pod Palmovkou či Antigona Slovenského národního divadla.

S podobným hrdinou přijde v premiéře dnes v podvečer domovská scéna, olomoucké Divadlo na cucky. Půjde o autorskou inscenaci s názvem Opletal. „Talent české režie Michal Hába zkoumá s hereckou trojicí Růžena Dvořáková, Ondřej Jiráček, Adam Joura na příběhu Jana Opletala principy národní identity i příčiny našich historických komplexů,“ uvedl mluvčí divadla Zdeněk Vévoda.

Festivalovému vizuálu letos dominuje tvář oceňovaného herce Miloslava Königa. Na Floře se objeví dva tituly jeho domovského Divadla Na zábradlí: Macbeth - too much blood a Mýcení. Divadelní společnost Masopust pak uvede koláž rozmanitých podob lidské osobnosti Deník zloděje, ve které diváky strhne Königova herecká a pěvecká virtuozita, doplnil Nerušil.

Přehlídka nabídne i letos performativní část, která mapuje to nejlepší ze současného tance a experimentálního divadla ve visegrádské linii. „Rádi bychom představili výjimečná umělecká díla, jež vyčnívají z běžné produkce v jednotlivých zemích a svou povahou překračují hranice žánru i státu,“ doplnil dramaturg programové sekce Jan Žůrek.

Pořadatelé se rozhodli letos doprovodit všechna představení hlavního programu besedami. Vedl je k tomu zájem diváků v loňském ročníku. Přehlídka bude také hostit dvoudenní teatrologickou konferenci, doplnili pořadatelé. Kompletní program je na stránkách www.divadelniflora.cz.

Autoři | Foto Facebook Divadelní Flora

Štítky kultura, divadlo, Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.