sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jaká byla atmosféra Olomouce v 15. nebo 18. století? To poodhalí Svátky města Olomouce

Divadelní představení, jarmark, přehlídky historických vojsk i jejich velkou bitvu obsahuje program letošních Svátků města Olomouce. Na přelomu května a června návštěvníkům nabídnou atmosféru města v 15., 18. či 19. století. Připraven je i velký open-air koncert Moravské filharmonie, řemeslný jarmark a mnoho dalších zajímavostí, řekl primátorův náměstek Pavel Urbášek.

Letošní Svátky města Olomouce budou zahájeny ve středu 30. května. Správní archiv Armády ČR na náměstí Republiky bude v tento den hostit představení hry Jana Sulovského Líbánky (nejen) na Hané - Ze života Josefa Mánesa. Diváky přenese do poloviny 19. století, kdy slavný výtvarník pobýval na Hané.

O den později začne v Galerii města Olomouce výstava svérázného a uznávaného chorvatského výtvarníka Igora Dragićeviće z partnerského města Makarská. Na čtvrtek 31. května je také naplánováno předávání Cen města Olomouce a Cen za počin roku 2017.

Hlavní část programu Svátků města Olomouce bude zahájena v pátek 1. června, kdy je na programu například tradiční večerní historický průvod ke cti patronky města svaté Pavlíny. Průvodu bude od 19:00 předcházet velký koncert pod širým nebem. Moravská filharmonie zahraje slavné filmové skladby.

„V sobotu čeká účastníky oslav celodenní program, a to velmi nabitý. Nabídne různá divadelní představení, jarmark, velkou historickou bitvu a opravdu mnoho dalších akcí," podotkl Urbášek.

Slavnostmi v sobotu 2. června ožije nejen Horní náměstí v centru Olomouce, ale také Korunní pevnůstka či radnice. Pro návštěvníky budou připraveny koncerty, divadla i dobová pouliční hudba. Lidé budou moci ochutnat z nabídky místních pivovarů, regionálních vín a pochoutek.

Náměstí v centru Olomouce oživí jarmark, cirkusová a žonglérská představení, šermířské souboje, výtvarné dílny a hry pro děti. V sobotu večer oblohu nad Olomoucí rozzáří velký barokní ohňostroj Theatrum Pyrotechnicum.

Korunní pevnůstka se v sobotu stane dočasným domovem pro rakouské vojsko z 18. století. Kromě ukázek výcviku, prohlídek zbraní či funkční polní kuchyně se v jejím areálu odehraje rekonstrukce bitvy, při které se v létě roku 1758 Olomouc ubránila obávanému pruskému vojsku.

Zájemci mohou v sobotu využít také den otevřených dveří na radnici. „Chtěl bych pozvat veřejnost na prohlídku reprezentačních prostor radnice, expozici z dějin radnice a orloje, prohlídku vrcholně gotické kaple či ke zhlédnutí nové expozice představitelů olomoucké městské samosprávy od poloviny 19. století až do současnosti," řekl primátor Antonín Staněk.

Svátky města budou ukončeny v neděli 3. června zahajovacím představením sezony promenádních koncertů v altánu ve Smetanových sadech. Hrát tam bude od 16:00 dívčí saxofonový orchestr.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky město, kultura, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.