pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Moravskotřebovské arkády zvou na přehlídku amatérských sborů i koncert Sebastiana

PR článek

Letošní ročník Moravskotřebovských arkád je tady. Festival je nekomerčním projektem probíhající ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem! Jeho organizátory jsou Základní umělecká škola Moravská Třebová a smíšený pěvecký sbor Fermáta.

Festival je týdenní akcí. V tomto týdnu probíhá dobrovolná sbírka ve prospěch Pomozte dětem! Hlavní program festivalu se odehrává na nádvoří moravskotřebovského zámku, a to vždy poslední víkend v květnu.

Program sobotního dne je určen hudebním seskupením různých žánrů. Na pódiu se tak vystřídá například David Deyl, Sebastian, Jumping Drums, hudební skupina mladších žáků ZUŠ Moravská Třebová Jejda Band nebo jejich starší vrstevníci v uskupení Hobby Band.

Druhým dnem festival pokračuje přehlídkou amaterských pěveckých sborů. Dopledne se sbory představí v kostele Nanebevzetí Panny Marie a odpoledne na nádvoří renesančního zámku.

Vstupné na celou akci je dobrovolné.

Součástí festivalu je výstava výtvarných prací současných žáků výtvarného oboru ZUŠ s názvem „Výtvarný svět na zámku“. Hlavní program přehlídky výtvarných prací probíhá na arkádách a ve výstavních prostorách moravskotřebovského renesančního zámku. Této výstavy se účastnilo mnoho známých osobností, které v jednotlivých ročnících převzaly nad touto přehlídkou i odbornou garanci, např. Prof. Milan Knížák, Dr. A, akademický sochař Olbram Zoubek, akademický malíř Lubomír Bartoš, fotograf Jan Saudek. Tito výtvarní umělci zde též zahajovali vlastní výstavu a uspořádali besedu pro výtvarnou veřejnost.

Výtěžek z celé akce je věnován Nadaci rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem! V předchozích letech byla pro Nadaci rozvoje občanské společnosti vybrána z příspěvku občanů Moravské Třebové, registračního poplatku zúčastněných sborů a dobrovolného vstupného částka cca 500.000,- Kč.

První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2001. Devět ročníků festivalu bylo určeno amatérským pěveckým sborům. Na prvních třech ročnících hostovaly převážně komorní smíšené sbory a to i ze zahraničí, např. Stadskoor Vlaardingen z Holandska a Sängervereinigugn 1854 Staufenberg z Německa. Hostili jsme zpěváčky z německého Gemündenu a z norského Terraku. V roce 2010 při pořádání jubilejního 10. ročníku byl sborový festival rozšířen o účast hudebních seskupení různých žánrů. V roce 2013 ve spolupráci s I. dámským klubem historických vozidel Mohelnice, se akce rozrostla o 1. ročník srazu, výstavy a soutěže historických vozidel vyrobených do roku 1983.

Autoři | Foto sebastianmusic.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.