čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Olomoucké shakespearovské léto bude letos trvat šest dní, hrát se bude na parkánech

Na šest dní se letos protáhne festival Divadla Tramtarie s názvem Olomoucké shakespearovské léto. Odehraje se na začátku srpna pod širým nebem na parkánech bývalého jezuitského konviktu v Univerzitní ulici. Tramtarie na něm uvede čtyři své inscenace a letos program oživí i dvěma oblíbenými pohádkami pro děti. Open-air divadelní festival navazuje na předchozí dva ročníky, které ve městě sklidily obrovský divácký ohlas, řekli dnes novinářům zástupci divadla. Festival se uskuteční od 3. do 8. srpna.

„Festival byl poprvé třídenní a konal se na nádvoří olomoucké radnice. Byl to takový pokus. Ukázalo se však, že zájem o takový druh akce v létě je obrovský a má smysl v tom pokračovat. Letos přehlídka potrvá šest dní a je rozšířena o program pro rodiny s dětmi. Uvedeme pohádku Princ Bajaja a O pračlovíčkovi, kterou hrajeme již osm let, má za sebou 450 repríz a patří mezi nejvyhledávanější z našeho repertoáru," uvedla ředitelka divadla Petra Němečková s tím, že vstup na pohádky bude zdarma.

Na rozdíl od podobných shakespearovských slavností v jiných městech je olomoucký festival zaměřený na inscenace Divadla Tramtarie. „Stěžejním bodem bude uvedení Kabaretu nahatý Shakespeare, je to naše nejúspěšnější komedie, za sebou už máme sto repríz," uvedl umělecký šéf divadla Vladislav Kracík. Festival nabídne divákům také autorskou komedii Po stopách něžného muže, která se bude v Olomouci hrát pod širým nebem vůbec poprvé, novinku Divoké historky v režii uznávaného režiséra Filipa Nuckollse a oblíbený večer originálních stand - up výstupů Herci Na ležáka, které Tramtarie pořádá s herci Moravského divadla.

Podle Kracíka je o festival tohoto druhu velký zájem, svou roli hraje i krásné prostředí parkánu na olomouckých hradbách. „Máme zde možnost hrát v Olomouci pro mnohem větší skupinu diváků, než se k nám vejde do divadla. My máme kapacitu 90 sedících diváků, venku je to čtyřikrát až pětkrát tolik," doplnil Kracík. Podle něj se na open-air představení těší i samotní herci, představení pod širým nebem má podle něj totiž zcela jinou atmosféru.

Na parkánech Uměleckého centra Univerzity Palackého se festival konal také loni, tehdy byl třídenní. Navštívilo ho zhruba tisícovka lidí.

Autoři | Foto Divadlo Tramtarie

Štítky Olomoucké shakespearovské léto, Divadlo, Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.