čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hranice plánují postavit nízkonákladový zimní stadion, město za něj dá 15 milionů

Hranice na Přerovsku plánují postavit nízkonákladový zimní stadion. Vyrůst by měl v Žáčkově ulici, kam jsou soustředěny sportovní objekty. Hala určená pro hokej, veřejné bruslení či pro krasobruslařské oddíly má mít kapacitu do 200 míst. Náklady zástupci radnice odhadují na 70 milionů korun, město by ale díky dotacím mělo zaplatit pouze 15 milionů, řekl mluvčí radnice Petr Bakovský. Podobné zařízení v Hranicích dosud chybělo, o jeho stavbě se mluví již několik let.

„Zimní stadion je jedna z věcí, o kterou město dlouhodobě usiluje. Už před řadou let jsme tady dělali anketu, zda stavět nejprve krytý plavecký bazén nebo zimní stadion. Tehdy zvítězil plavecký bazén, který se postavil. Momentálně se tedy snažíme dopracovat k zimnímu stadionu. Naskýtá se totiž možnost udělat to v nízkonákladovém řešení," řekl mluvčí.

Město počítá s tím, že novou halu postaví podle nízkonákladového projektu, který má k dispozici od Českého svazu ledního hokeje. Ten dlouhodobě podporuje výstavbu úsporných zimních stadionů ve městech do 20 tisíc obyvatel. Aktuálně bylo vybráno 24 měst, které mají od svazu přislíbené peníze, a Hranice jsou mezi nimi, uvedli zástupci radnice.

Zimní stadion by měl být využíván v co nejširším spektru. „Základem pro využití haly bude veřejné bruslení a bruslení škol a školek. Navíc v Hranicích a blízkém okolí máme okolo 15 amatérských hokejových klubů, které vlastní zimní stadion potřebují. Do budoucna lze samozřejmě uvažovat i o výchově hokejové mládeže nebo o krasobruslařských oddílech," uvedl radní Robert Selzer (Otevřená radnice).

Hala by měla mít ledovou plochu k dispozici standardně od srpna do dubna. V letních měsících by měla sloužit hlavně pro in-line bruslení, ale i jako kulturní prostor k různým koncertům, výstavám a dalším akcím. Díky nejnovější technologii mražení, vzduchotechniky a osvětlení by mělo město ušetřit za provoz. Na "zimní" osmiměsíční období se náklady odhadují na 2,5 milionu korun. „Na vstupném by se mělo vybrat zhruba 1,5 milionu korun a jeden milion by pak měla být dotace od města. To je velmi příznivá částka, pokud si uvědomíme, že například provoz Plovárny stojí město ročně zhruba 3,5 až čtyři miliony korun," dodal Selzer.

Pokud projekt v létě schválí zdejší zastupitelstvo, může město začít pracovat na konkrétní podobě zimního stadionu. Stavební povolení by mělo být vydáno v první polovině roku 2019 a po přidělení potřebných dotací od kraje a státu by se mohlo začít stavět na jaře 2020, doplnil radní Selzer.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zimní stadion, stavby, investice, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.