čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Filmy, kvízy, koncerty i sportovní odpoledne. Projekt Zaparkuj opět oživí olomoucké parky

Filmové projekce, tančírny, sportovní odpoledne, koncerty i vědomostní soutěže pod širým nebem nabídne letos Olomoučanům univerzitní projekt Zaparkuj, který chce oživit dění ve městských parcích. Novinkou bude letos ples pod širým nebem. Desítky akcí se uskuteční nadcházející letní měsíce. Součástí projektu je i půjčovna piknikových košů, stolních her, sportovního vybavení a dek. Projekt pokračuje čtvrtým rokem a každoročně se rozrůstá o nové nabídky, řekl jeho koordinátor Ondřej Martínek.

„Kromě zavedených formátů jsme připravili i několik novinek. Už v dubnu jsme například inovovali a rozšířili nabídku naší Zaparkuj půjčovny piknikových košů a dek, kterou jsme loni spustili s kavárnou Coffee Library. Momentálně evidujeme kolem desíti výpůjček týdně," uvedl Martínek. Na akcích iniciativy Zaparkuj mají lidé k dispozici také sedací vaky či ringo hřiště, nově se každé dva týdny uskuteční v parcích workshopy s Olomouckou dílnou.

Stěžejním bodem letního programu zůstane stejně jako loni přehlídka s názvem Zaparkuj Fest!, která každou druhou středu od 11. července nabídne sportovní odpoledne, aktivity pro děti a workshopy. Večer pak zakončí hudební vystoupení a filmová projekce. Akce se uskuteční v Bezručových nebo Smetanových sadech, ale i na parkánu Konviktu. „Kromě olomouckých buskerů se mohou návštěvníci těšit například na kapelu Žamboši nebo písničkářku Lucii Redlovou. V rámci filmového programu dojde během léta na snímky 120 BPM, Woodstock, Nico nebo Tarantinovy Hanebné pancharty," popsal koordinátor projektu.

V plánu mají organizátoři také dvě swingové tančírny a ples pod širým nebem, který se uskuteční na počátku srpna ve Smetanových sadech. Ponese název Sen noci olomoucké; zřejmě první ples pod širým nebem ve městě nabídne big band, workshopy swingu, latinskoamerických i klasických tanců, ale i pohybové a taneční exhibice, dodal Martínek.

Za iniciativou Zaparkuj - oživení parků v Olomouci stojí Univerzita Palackého ve spolupráci s radnicí a Výstavištěm Flora. Testovacím kolem se stal majáles v roce 2014, který do parků mířil i v následujících letech. Cílem je vnést do olomouckých parků a dalších veřejných prostor více kulturních, společenských či sportovních akcí.

Autoři | Foto Facebok Zaparkuj - oživujeme veřejný prostor

Štítky kultura, festival, parky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.