středa 8. května 2024 Statní svátek

Chci v Olomouci budovat komunitu vrhačů seker a vytvořit zábavné místo, říká Efraim

Vlastimil Efraim je nadšenec, který na Dolním náměstí v Olomouci začátkem června otevřel místo s názvem Bulzajz, kde zvědavci můžou vyzkoušet soutěžit ve vrhu sekerou. Cílovou skupinou jsou všichni, kdo chtějí vyzkoušet něco nového anebo se jen pobavit. Do sklepních prostor vedle potravin Klárka jsme zavítali i my, s Efraimem, který svoje příjmení používá jako přezdívku, jsme si popovídali a pořídili pár fotek.

Název Bulzajz vychází z angličtiny, jako Bull’s-eye se totiž označuje střed terče. Právě střed terče by měl být místem, do kterého by se při soutěžení ideálně měla zaseknout sekera. Ještě než se k mohutnému smrkovému terči dostaneme, musíme si zvolit zbraň, které budeme věřit. „Když přijdou hodně malé děti, tak jim většinou dám tomahawk, ale pro starší jsou tady kromě seker k mání i sekáčky na maso nebo mačety,“ říká Efraim, ale já se radši rozhodnu pro starou dobrou sekeru, která není nijak speciální, kterou znám, a která na mě tedy z nabízených nástrojů působí nejdůvěrněji.

Jakmile máme vybrány svoje zbraně, jdeme na čáru, která je od terče vzdálená asi tři metry. „Hoď to normálně přes rameno, přes ucho, instinktivně do terče,“ končí zkušený vrhač nepříliš rozsáhlý úvod do házení sekerou. Hned první sekera mi skončila přesně ve středu terče, takže to v chlapáckém kolektivu sice uznale zahučelo, ale při dalších hodech jsem si potvrdil, že to bylo jenom štěstí nováčka. Pak už to totiž bylo složitější a střed jsem mockrát netrefil.

Druhů her je docela dost, návštěvník si jejich pravidla může pročíst přímo na místě. Klasika se jmenuje Lumber Jack a spočívá v tom, že soutěžící musí naházet 21 bodů dřív než ten druhý, ale zároveň nesmí hodit víc než 21, jinak prohrává. Kromě házení seker, mačet, sekáčků nebo hřebíků se může závodit i v zatloukání hřebíků na co nejmenší počet úderů.

„Nejde mi o to, abych tady tvořil nějakou konkurenci, chci prostě vybudovat komunitu. Byl bych rád, kdyby si ke mně lidi chodili na pohodu zaházet a popovídat si u toho se známýma,“ představuje svou vizi Vlastimil Efraim. „Ideálně bych chtěl otevřít podobné místo i v dalších městech, aby mezi sebou tyhle komunity mohly jednou soutěžit,“ pokračuje.

„Moje cílová skupina je docela široká, věkově to nejde úplně přesně určit, ale vrhat sekery ke mně chodí rodiny s úplně malými dětmi, pak mladí lidi, kteří jsou v Olomouci třeba na rozlučce se svobodou anebo firmy, které vrhání seker pojmou jako teambuilding místo nějakého bowlingu nebo exit game,“ vyjmenovává Efraim. „Výhodou je, že u vrhání seker v žádném případě nerozhoduje věk, síla nebo třeba pohlaví jedince. Děti tady vyhrávají nad dospělými, holky tady porážejí chlapy,“ říká.

Házet sekerami s Bulzajz můžete buď na místě, kde jsme byli i my, tedy na Dolním náměstí v Olomouci vedle potravin Klárka, ale Efraimovy služby si můžete objednat třeba i na soukromou párty nebo oslavu, kam dorazí se svou mobilní klecí. Víc informací o vrhání seker v Olomouci najdete zde.

Štítky zábava, vrahání seker, reportáž, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.