pátek 29. března 2024 Taťána

Rostislav Švácha získal cenu Františka Palackého za vynikající výsledky tvůrčí činnosti na poli kultury

Univerzita Palackého v Olomouci udělila ve středu 13. června Cenu Františka Palackého přednímu českému historikovi a teoretikovi umění a architektury Rostislavu Šváchovi. Držitel ocenění už téměř tři desetiletí působí na olomoucké univerzitě a současně v Ústavu dějin umění Akademie věd ČR. Cenu při příležitosti 220. výročí narození Palackého obdržel historik umění od rektora Jaroslava Millera v Kapli Božího Těla.

Švácha vedl v letech 2014 až 2017 katedru dějin umění olomoucké filozofické fakulty a dodnes je jejím členem. Svůj profesní život zasvětil studiu architektury 17. až 21. století. „Rostislava Šváchu a jeho ohromující dílo snad není ani potřeba představovat, jeho žáci jsou dnes rozeseti po celém světě. Publikoval řadu zásadních monografií a studií. Osobně mě snad nejvíce zaujaly jeho publikace z nedávné doby, například publikace Naprej, zabývající se analýzou sportovní architektury v historické perspektivě," uvedl rektor Miller.

Cena Františka Palackého je oceněním vynikajících výsledků tvůrčí činnosti na poli vědy nebo kultury, které přispívají k prestiži České republiky a Univerzity Palackého v Olomouci. Byla zřízena k příležitosti dvoustého výročí narození Františka Palackého 14. června 1998. Uděluje ji jménem univerzity zpravidla jednou za dva roky olomoucký rektor. Ocenění již získalo jedenáct lidí, například amerikanista a emeritní rektor Josef Jařab, kardinál Tomáš Josef Špidlík, historik Josef Polišenský či odborník na ústavní právo Pavel Rychetský.

Švácha uvedl, že s Olomoucí a olomouckou univerzitou jej spojuje velmi těsné pouto. „Některé mé aktivity ve prospěch olomouckých památek i ve prospěch kvalitní současné architektury všichni nadšeně nevítají, proto je pro mě Cena Františka Palackého velkou vzpruhou," řekl Švácha. Část z ocenění, které je spojeno s finanční odměnou 50 tisíc korun, předá sdružení pro kulturu, urbanismus, památkovou péči a životní prostředí Za krásnou Olomouc, ve kterém působí.

Rostislav Švácha získal v minulosti řadu ocenění i z jiných stran, v roce 2013 to byla například Cena ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury nebo ocenění od České komory architektů. Jeho kniha Paneláci, kterou napsal společně s Lucií Skřivánkovou, získala letos cenu Magnesia Litera za nejlepší dílo naučné literatury.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky věda, kultura, ocenění Františka Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.