pátek 26. dubna 2024 Oto

Divadlu na cucky nové prostory na Dolním náměstí svědčí, návštěvnost se zdvojnásobila

Až stoprocentní nárůst návštěvnosti zaznamenali zástupci olomouckého Divadla na cucky díky přestěhování scény z Wurmovy ulice na Dolní náměstí. Za uplynulou sezonu navštívilo divadlo zhruba 4000 diváků, dalších přibližně 3500 prošlo jeho galerií, řekl dnes ředitel divadla Jan Žůrek. Nová umělecká scéna vznikla na místě bývalé prodejny elektra. Na přestavbu prostor pro účely kulturního centra přispěli i dárci, ve veřejné sbírce vybrali přes půl milionu korun. Své stálé místo zde má nejen divadlo, ale i galerie a kavárna.

„Od konce září loňského roku, kdy jsme nové působiště otevřeli, navštívilo naše představení celkem 4000 diváků. Dalších 3500 lidí navštívilo naši galerii. V počtu diváků návštěvnost narostla o sto procent, u galerie je nárůst až čtyřnásobný. Díky přesunu z Wurmovy ulice do samotného centra města se nám publikum doplnilo o střední a starší generaci diváků," uvedl Žůrek.

Divadlo v právě končící divadelní sezóně rozšířilo programy pro děti a otevřelo cyklus besed se zajímavými osobnostmi. V posledních měsících sem zavítal například kněz Tomáš Halík, investigativní novinářka Pavla Holcová nebo válečná reportérka Markéta Kutilová. Domácí soubor pak přenesl na Dolní náměstí část repertoáru z Wurmovy ulice a nabídl divákům také dvě nové inscenace - komedii Jsem do tebe v režii umělecké šéfky souboru Silvie Vollmannové a inscenaci Opletal v režii Michala Háby. „Náš repertoár nyní sestává především z autorských inscenací, které cílí na široké spektrum diváků. Jedna z dramaturgických linek se pak soustředí na mladé publikum," doplnil Žůrek.

Divadlo na cucky poskytlo letos zázemí také Přehlídce animovaného filmu, akci Academia film Olomouc či Divadelní Floře. Svou sezonu divadlo oficiálně uzavře v pátek uvedením oblíbené inscenace MATE, v posledním červnovém týdnu jeviště obsadí absolventi dramatického kurzu SENior, kteří tu představí svoji dramatizaci Exupéryho Malého prince.

Nová olomoucká scéna se bude podle zástupců divadla i v dalších letech profilovat jako otevřený prostor pro kulturu, určený všem generacím a oživující Dolní náměstí. Svou tvorbu chce více prezentovat na festivalech. V plánu jsou i další investice především do zázemí divadla. Podle Žůrka je potřeba adaptovat prostory zkušebny, sklad a zázemí pro herce.

Divadlo na cucky existuje 15 let a začínalo v Domě armády, v roce 2013 našlo stálé sídlo ve Wurmově ulici. Nevyhovující prostory byly důvodem pro hledání nové scény. Obecně prospěšná společnost DW47, která za divadlem stojí, ji našla na Dolním náměstí, v domě soukromého majitele.

 

Autoři | Foto Facebook Divadlo na cucky

Štítky Divadlo na cucky, kultura, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.