pátek 26. dubna 2024 Oto

Kino Metropol slaví 85 let. Přes prázdniny bude promítat některé filmy na 35mm filmových pásech

V rámci oslav tohoto půlkulatého jubilea připravilo na prázdniny speciální narozeninový program. Každé prázdninové pondělí promítne od 20:00 jednu klasiku české kinematografie. Navíc budou všechny filmy, až na jeden, promítány z původních 35mm filmových pásů. Atmosféru tak navodí nostalgie staré promítačky.

Program filmových dekád bude různorodý. Od notoricky známých snímků až k filmům trezorovým a obecně méně známým. Zástupcem současného desetiletí se stal film Okresní přebor aneb Poslední zápas Pepika Hnátka, což je jeden z posledních českých filmů, který byl natočen na klasickou filmovou surovinu namísto digitálních čipů, jak je tomu zvykem dnes.

Postupně se Metropol bude dostávat dále a dále do minulosti. Promítne legendární Samotáře, ještě legendárnější Dědictví aneb Kurvahošigutntág s Bolkem Polívkou v hlavní roli, film Proč? o skutečné události, kdy sparťanští fanoušci zdemolovali vlak nebo známou komedii Zítra to roztočíme, drahoušku…!

Vstupné na speciální představení činí symbolických 85 Kč a vstupenky na veškeré filmy zakoupíte jak na pokladně kina, tak i na webových stránkách www.kinometropol.cz.

Šedesátá léta reprezentuje trezorový snímek Farářův konec, padesátá léta film Karla Zemana Cesta do pravěku a léta čtyřicátá film Hotel Modrá hvězda, který je sice notoricky známý, ale vidět jej na velkém plátně ze vzácného 35mm pásu se nepoštěstí jen tak lehce.

Posledním filmem, zástupcem třicátých let, bude film Okénko s Hugo Haasem a Lídou Baarovou v hlavních rolích. Výběr tohoto filmu není náhodný. Je to totiž úplně první snímek, který v roce 1933 Kino Metropol promítalo.

Kino Metropol slaví letos 85 let od svého otevření v roce 1933, tehdy ještě pod názvem Bio Sokol. V průběhu let svůj název změnilo ještě několikrát. Z Bio Sokol přes Kapitol, Metropol, Světozor a Svět až k názvu Kino Pohraniční stráže v roce 1953. Až v roce 1990 změnilo název na Kino Metropol a pod tímto názvem funguje dodnes.

Tisková zpráva | Foto Evelina Luckyscente

Štítky kino metropol, narozeniny, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.