sobota 20. dubna 2024 Marcela

Letiště je každý rok taková malá roztomilá katastrofa, říká o hranickém festivalu ředitel Matěj Černý

Pátý ročník festivalu Letiště se odehraje 13. a 14. července u Hranic na Moravě. Organizátoři tvrdí že termín posunuli na červenec aby jim vyšel pátek třináctého. A zvou všechny nerozumné, nedospělé a nezodpovědné aby přišli být svědky dalšího dobře osvětleného a nazvučeného dramatu. O festivalu jsme si popovídali s jeho ředitelem, Matějem Černým.

Letiště odstranilo ze svého názvu slovo festival. Co se změnilo?
Je to spíše hra se slovy. Přišlo nám že festival je prostě označení typu kulturní akce. V některých případech to propojení v názvu funguje pěkně, jako třeba Refufest, ale ne u nás. A tak si hrajeme a hledáme jiná spojení. Já sám to cítím spíše na happening a taky se nám zalíbilo Letiště Disaster, protože každý rok je to taková malá roztomilá katastrofa.

Jak přesně tedy bude areál fungovat, když bude bez plotů?
Areál bude vyznačen spíše kreativně a na kontrolu pásků dojde až přímo u vstupu do hlavního stanu. Na bar a do areálu tak bude možné se dostat bez lístku a rozhodnout se až na místě, jestli stojí za to vstupné zaplatit.

Na co se návštěvníci mohou těšit? Jaké jsou největší programové highlighty?
Myslím, že letos nám celková dramaturgie bude držet pohromadě víc než kdy předtím. Část interpretů vychází z jazzového prostředí a jejich tvorba i projev jsou tím velmi inspirované a druhá část jsou vyznavači elektronické hudby s novátorským přístupem. Uslyšíme několik famózních zpěvaček i zbrusu nových elektro projektů. Ze zahraničních interpretů máme jihoafrického bluesového písničkáře Geralda Clarka a jako speciálního hosta olomouckou legendu Nylon Jail. Projekt Never Sol poprvé vystoupí v novém složení a v sobotu se představí objev divadelní scény, improvizační uskupení IMPRA. A celé to propojí Daniel Možnar s konceptem Let18, což obnáší například ohnivou show a nebo bublinkové eskamotéry.

A co půlnoční fire show, můžeme se na ni těšit i letos?
Minulá spolupráce s uměleckými skupinami Chaos a Lesmír přinesla do areálu magickou atmosféru, která vyvrcholila sobotní ohnivou hranic. Nevíme jestli se tak podařilo odehnaty démony z hranické propasti, ale určitě se o to pokusíme znova.

Nakonec nejdůležitější otázka. Jaké bude pivo?
Na tom jsme si dali letos velmi záležet. Oslovil nás pivovar Zašová, který vaří pivo Portáš a po prohlídce celého výrobního procesu a následné ochutnávce jsme neváhali ani minutu. Budeme mít jejich jedenáctku a polotmavou šestnáctku a sám už se nemůžu dočkat.

Tisková zpráva

Štítky Letiště, Festival, Hranice, hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.