čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V muzeu v Úsově byla otevřena nová expozice středověkých řemesel

Novou interaktivní expozici s názvem Putování středověkem připravilo na letní prázdniny Lovecko-lesnické muzeum sídlící v zámku v Úsově na Šumpersku. Výstava je věnovaná středověkým řemeslům, především hrnčířství, stavebnictví a také těžbě kovů, která pro tento region byla významná, řekla ČTK Eva Šebestíková z Vlastivědného muzea v Šumperku.

„Novou výstavu najdou návštěvníci ve Vlašimském paláci. Na rozdíl od ostatních muzejních expozic je v této části zámku povoleno, nebo dokonce doporučeno dotýkat se vystavených exponátů," uvedla Šebestíková. K vidění je například středověký jeřáb, hrnčířský kruh a další nástroje, které řemeslníci používali.

Lovecko-lesnické muzeum na zámku Úsov je ojedinělým historickým muzeem tohoto druhu ve střední Evropě. Je umístěno v prostorách barokního Martinelliho paláce. Představuje unikátní sbírku trofejí a preparovaných zvířat nejen z Čech, ale i z Polska, Itálie, Indie a Afriky. Sbírka vznikla díky lovecké vášni Lichtensteinů, kteří na přelomu 19. a 20. století uspořádali více než 50 loveckých výprav zejména do Afriky. Některé vystavené exponáty jsou staré více než 100 let.

Lovecko-lesnické muzeum na zámku Úsov nabízí kromě hlavní expozice, která získala Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury, i další zajímavosti. Stejně jako loni je o prázdninách k dispozici speciální dětský návštěvnický okruh, který zahrnuje atraktivní výstavu Domácí fauna a lesnictví a k tomu oblíbenou podkrovní expozici Pohádky na zámku Úsov.

Autoři | Foto Václav Kalous

Štítky kultura, muzeum, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.