čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fotofestival Uničov nabídne o tomto víkendu šest vernisáží, letošním tématem je fauna

PR článek

Fauna. To je téma 8. ročníku Fotofestivalu Uničov, který letos proběhne od pátku 13. do neděle 15. července. Návštěvníci se mohou těšit na šest vernisáží výstav na tradičních i netradičních místech a dále také na projekce a přednášky v Šatlavě.

Letošní ročník je koncipován jako prostor pro setkání široké škály lidí: fotografů, umělců, biologů, rybářů, studentů, grafických designérů, pedagogů, kynologů, kritiků, myslivců, ekologů, dobrodruhů, filmařů, veterinářů a dalších profesí a rolí. Žen i mužů, dětí i seniorů.

Festival odstartuje v pátek 13. 7. v 18:00 výstavou grafik Martina Salajky (*1981) v Galerii GYMUN na uničovském gymnáziu. Salajku, absolventa Akademie výtvarných umění v Praze u doc. Michaela Rittsteina, zajímá prolínání světa lidí se světem zvířat, konfrontace města a přírody. Studenti gymnázia a návštěvníci výstavy budou mít možnost se zaposlouchat prostřednictvím 16 Salajkových grafik – litografií, linorytů a sítotisků – do toho, co říká les a jeho zvěř.

Pokračovat se bude od 19:00 v Šatlavě dvěma přednáškami od doktorandky biologie Markéty Novákové. První se bude věnovat klíšťatům a druhá pohlavní nemoci syfilis.

První ročník Fotofestivalu Uničov se konal v roce 2011. Za tu dobu se vyvinul v každoroční víkendové setkání propojující různorodé žánry a umělecké jazyky, přesahující rámec pouhé fotografie.

Velkým pátečním lákadlem je výstava Tvář dostihu od Pavla Diase (*1938), který v roce 2008 obdržel cenu Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos udělovanou Asociací fotografů České republiky. Čtyřicet let uplynulo od první stejnojmenné výstavy z prostředí světových dostihových závodišť, která proběhla v Galerii D na Smíchově v Praze v roce 1979. Nyní ji uničovské publikum může vidět v Galerii u Minoritů od pátku 13. 7. od 20:00 a následně přes celé léto.

Sobotní program začíná ve 14:00 v Městské galerii vernisáží výstavy podvodní fotografie Rostislava Štefánka (*1981), čerstvého vítěze Czech Nature Photo 2018. Na výstavu Pod vodou bude navazovat procházka po dalších dvou vernisážích. Představí se Pamlsky, soubor zátiší od Barbory Skopalíkové (*1984) a Chvíle šampiónů od Svatopluka Klesnila (*1977), soubor fotografií oceněný v roce 2009 druhou cenou v soutěži Czech Press Photo v kategorii Každodenní život.

Od 16:00 v Šatlavě se účastníci festivalu mohou těšit na autorskou projekci krátkých filmů Dominika Gajarského (*1986), který byl v roce 2017 nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Následovat budou krátké přednášky. Grafická designérka Terezie Štindlová (*1993) představí svůj bakalářský projekt zkoumající potřebnost zoologických zahrad v dnešní době. Radomír Veselý (*1981) uvede stručnou historii chovu kanárů a Rostislav Štefánek s Martinem Salajkou budou povídat o své tvorbě.

V 19:10 proběhne v uničovském kině Družba projekce umělecké skupiny DUNA s názvem SuperMassiveBlackAshHole. Stejnojmenou prostorovou video instalaci již mohli lidé vidět v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem na přehlídce finalistů Ceny EXIT v roce 2017. Pro uničovské publikum obsah díla zůstává, avšak provedení prezentace se mění a nový kontext dílo rozvíjí.

Sobotní vernisáže zakončí v 19:45 Matěj Skalický (*1992) se svou fotografickou site-specific instalací. Mouchy budou k vidění ve vitríně papírnictví na Masarykovo nám. 11.

Na neděli je naplánován výlet na troubelické sídliště do kanadského srubu za Daliborem Balutem, stolařem, sokolníkem a dobrodruhem, který na svém koni často podniká dlouhé výpravy po Evropě. Výletníci se mohou těšit na jeho vyprávění, koně Sheilu a ukázku sokolnictví.

Víc informací najdete zde.

Tisková zpráva | Foto Svatopluk Klesnil

Štítky společnost, kultura, fotofestival, Uničov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.