čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Moravské divadlo představí slavné drama Amadeus

Zabil slavného hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta jeho závistivý sok Antonio Salieri? Tuto otázku klade drama Petera Shaffera Amadeus, proslavené stejnojmenným oscarovým filmem Miloše Formana. Olomoucká inscenace Shafferovy hry vzniká v režii Michaela Taranta, který již Amadea s velkým úspěchem uvedl před necelými pěti lety v Pardubicích. Premiéra v Moravském divadle bude v pátek 23. ledna v 19 hodin. V titulní roli se představí Vojtěch Lipina, úlohu Salieriho alternují Petr Kubes a Josef Vrána.

Kolem osobnosti fenomenálního skladatele Mozarta se vyrojila řada legend. „Kolovalo o něm například, že prý nezemřel v roce 1791, ale byl tajně dopraven na neznámé místo a napsal místo Rossiniho jeho Lazebníka sevillského,“ uvedl muzikolog Jiří Štilec, který se na olomoucké inscenaci podílel jako odborný poradce. Podle jedné z těchto legend zavinil prý Mozartovu smrt jeho sok, skladatel Antonio Salieri. Téma využil britský dramatik Peter Shaffer ve hře Amadeus, která měla v roce 1979 premiéru v londýnském Královském národním divadle a o pět let později se dočkala filmové verze v režii Miloše Formana. Nová inscenace v Moravském divadle však nemá být pouhou kopií nejznámějších scén z filmu. „Samozřejmě si Miloše Formana velice vážím, je to výjimečný zjev světové kinematografie. Ale divadlo je zvláštní fenomén, každý den vzniká na jevišti něco nového, filmová a divadelní řeč jsou odlišné. Stejně tak nebude olomoucká inscenace kopií té pardubické, ani nemůže být. Nelze jen mechanicky opakovat už vytvořené,“ zdůraznil režisér Tarant.

Pětatřicet let po svém vzniku Shafferova hra divadelníky stále přitahuje. V uplynulém roce nastudovala Amadea divadla v Praze a Brně, nyní se k nim přidává Olomouc. „Amadeus vypovídá o svým způsobem nepřenosné středoevropské životní zkušenosti. Na jedné straně Ikarus rozpínající křídla a toužící letět, na druhé straně někdo, kdo Ikara z nebe strhává. K dílu přitahuje pozornost už samotná osobnost Mozarta, motiv boží přítomnosti v jeho hudbě. V neposlední řadě nabízí hra Amadeus skvělé herecké příležitosti. Peter Shaffer je zkušený dramatik, který dokáže vystavět nosné téma a příběh a pro herce napsat výjimečné role,“ přiblížil Tarant.

Tvůrci inscenace vycházeli z překladu hry od Martina Hilského. „Shafferova hra se sice jmenuje Amadeus, ale točí se především kolem Salieriho. Salieri trpí žárlivostí, kvůli závisti se stane podlým, přesto je jako jediný schopen rozumět Mozartově hudbě a ocenit ji. Myslím si, že v každém z nás je kousek Salieriho. Všichni zažijeme někdy ústrk, zklamání. Je otázkou, co to s lidmi dělá. A to Shafferova hra úžasně předvádí,“ popsal Hilský.

V titulní roli se představí Vojtěch Lipina. „Setkal jsem se s řadou krásných a zajímavých rolí, ale Amadeus je bezesporu tou největší. Je pro mne obrovskou životní výzvou a také velkým štěstím. Ve světě divadelních postav je Amadeus zcela výjimečný,“ zdůraznil Lipina. Úlohu Salieriho alternují Josef Vrána, který si tuto postavu zahrál již v pardubické inscenaci, a Petr Kubes. „Salieri, podobně jako stavitel Solness, vede dialog s Bohem a bouří se proti němu. Jsem rád, že mě tyhle postavy potkávají, Salieri je pro herce krásnou prací a příležitostí,“ shrnul Kubes. Coby Mozartova manželka Konstance se představí Anna Stropnická. „Konstance je dívka z lidu, která narazila na génia. Líbí se jí pozlátko vyšší společnosti, ráda pije dobré šampaňské, ale nakonec, když peníze nejsou, je to přeci jen zase milující a oddaná žena,“ přiblížila Stropnická. Císaře Josefa II. ztvární Tomáš Krejčí. V inscenaci vystoupí také členové souboru opery a operety Jiří Přibyl a Lenka Zářická.

Pro návrh scény a kostýmů se režisér Tarant obrátil na osvědčené spolupracovníky Jaroslava Milfajta a Tomáše Kyptu. „Je samozřejmě lákavé, převléknout Mozarta do kostýmu Freddieho Mercuryho nebo Michaela Jacksona. Zdá se mi, že jde často o manýru. Je to až jakýsi automatismus – aby hra vyzněla současně, oblékněme hrdiny do současných kostýmů. Myslím, že to není potřeba, císař ať zůstane císařem a dvorní dáma dámou. Nadčasovost tématu hry se tím neoslabí,“ shrnul režisér.

Shafferův Amadeus se poslední inscenace v Olomouci dočkal v březnu 1991 u příležitosti dvoustého výročí Mozartova úmrtí. Titulní roli ztvárnil Pavel Juřica, postavu Salieriho alternovali Radko Choc a Pavel Hekela, režii měl Bedřich Jansa. V listopadu 2004 vznikla v režii a choreografii Roberta Balogha baletní inscenace inspirovaná Mozartovým životem. Fotografie ze zmíněných inscenací i snímky z přípravy nové činoherní inscenace budou od pátku 23. ledna k vidění na minivýstavě ve foyer Moravského divadla Olomouc.


Peter Shaffer
AMADEUS

Překlad: Martin Hilský
Režie: Michael Tarant
Dramaturgie: Markéta Machačíková
Scéna: Jaroslav Milfajt
Kostýmy: Tomáš Kypta
Hudební spolupráce: Lubomíra Hellová

OBSAZENÍ:
Antonio Salieri: Petr Kubes / Josef Vrána j. h.
Wolfgang Amadeus Mozart: Vojtěch Lipina
Konstance Weber: Anna Stropnická
Josef II., rakouský císař: Tomáš Krejčí
Hrabě Johann Kilian von Strack, císařský komoří: Jaroslav Krejčí
Hrabě Franz Orsini-Rosenberg, ředitel opery: Roman Vencl
Baron Gottfried van Swieten, prefekt císařské knihovny: Stanislav Šárský
Salieriho komorník / Kapelník Bonno: Václav Bahník
Tereza Salieri: Vladimíra Včelná
Isabella parmská / Umělkyně: Lenka Kočišová
Marie Anna, sestra Josefa II. / Alžběta: Dominika Býmová j. h.
Baronka W.: Vlasta Hartlová
Hrabě S. / Kuchař: Tomáš Krejčí
Informátor / Schikaneder: Jan Ťoupalík
Informátor Süssmayr: Martin Tlapák j. h.
Haydn: Petr Kubes / Josef Vrána j. h.
Katarina Cavalieri: Marianna Pillárová j. h. / Marie Hintnausová j. h.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.