čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Divadlo Tramtarie hlásí za uplynulo sezónu vyšší návštěvnost, do hlediště přišlo o 3000 lidí více

Vyšší návštěvnost měla uplynulou sezonu představení olomouckého Divadla Tramtarie. V hledišti zasedlo o 3300 lidí více než předchozí rok. Zvýšila se také návštěvnost na zájezdech divadla i na letním festivalu Olomoucké Shakespearovské léto, které divadlo pořádá, řekla ČTK jeho ředitelka Petra Němečková.

Během 14. divadelní sezony uvedla Tramtarie tři premiéry, zahájila sérii hostování v pražském Švandově divadle a reprezentovala Českou republiku ve Stockholmu. Soubor se také rozšířil o dva nové členy.

„Počet návštěvníků během sezony 2017/2018 v divadle byl téměř 11.500 lidí, dalších téměř 1000 návštěvníků jsme měli na našem Olomouckém Shakespearovském létě. Na zájezdech to pak bylo zhruba 40.000 diváků. V sezoně 2016/2017 navštívilo naše divadlo 8200 diváků, tedy letos o 3300 lidí více. Na festival tehdy přišlo 750 lidí a představení na zájezdech si nenechalo ujít zhruba 35.000 návštěvníků," uvedla ředitelka divadla.

Divadlo uvedlo uplynulou sezonu tři tituly, v září to byla ožehavá komedie Sex zadarmo nedostaneš v režii Jiřího Antonína Trnky, která má za sebou 38 repríz za sezonu, což je nejvíc repríz jedné inscenace během jediné sezony v historii divadla, uvedla Němečková. „S touto inscenací také divadlo poprvé hostovalo v Činoherním studiu v Ústí nad Labem," doplnila ředitelka divadla.

Prosincové Divoké historky přivedly poprvé do Divadla Tramtarie režiséra Filipa Nuckollse a zároveň odstartovaly pravidelné hostování Tramtarie ve Švandově divadle v Praze. „Po několika letech se s nimi ve vyprodaném šapitó divadlo účastnilo hradeckého festivalu Open Air Program. Představily se i na Olomouckém majálesu," dodala Němečková. Poslední premiérou byla adaptace románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby v režii uměleckého šéfa Vladislava Kracíka, která tvůrce postavila před scénografický oříšek. Scénu tvoří bazén s vodou, komorní jeviště Tramtarie se tak proměnilo v brouzdaliště.

Divadlo Tramtarie uvedlo na své domovské scéně v Olomouci 157 představení. Průměrná návštěvnost na domácí komorní scéně byla přes 96 procent. Po celé republice pak divadlo odehrálo dalších 104 zájezdních představení a zúčastnilo se řady festivalů. Do nové sezony zůstává na repertoáru divadla devět inscenací pro dospělé a čtyři pohádky. Tramtarie zároveň chystá čtyři premiéry, z toho jednu pro děti.

Autoři | Foto Divadlo Tramtarie

Štítky Divadlo Tramtarie, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.