čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Štreit vystaví v Pevnosti poznání fotky zachycující osudy lidí, kteří žijí na okraji společnosti

V olomouckém muzeu Pevnost poznání se příští pondělí otevře výstava fotografií Jindřicha Štreita s názvem Ze tmy ke světlu. Jde o soubor čtyřiceti fotografií zachycujících službu vězeňských kaplanů v několika českých věznicích. Výstava měla premiéru na Velehradě při Dnech lidí dobré vůle, pro velký úspěch se ji pořadatelé rozhodli představit také v Olomouci, řekli pořadatelé výstavy.

Snímky zachycují osudy lidí, kteří žijí na samém okraji společnosti i práci vězeňských kaplanů. „Po souboru Vesnice je svět, ve kterém se věnoval lidem z vyčleněných lokalit na Bruntálsku, a po souboru z prostředí lidí bez domova Kde domov můj je Štreitův zatím poslední cyklus Ze tmy ke světlu další rozsáhlou humanistickou freskou, zaměřující se na život lidí za branami českých a moravských věznic. Ať už jde o vězně s dlouholetými tresty nebo třeba pracovníky duchovní služby, kteří s nimi prožívají trpké i šťastné okamžiky, chvíle pochyb, prozření a nalézání sebeúcty," řekla kurátorka Muzea umění v Olomouci Štěpánka Bieleszová.

Fotograf na stránkách Institutu tvůrčí fotografie v Opavě, kde vyučuje, k souboru uvedl, že ne každý má možnost navštěvovat věznice, být s vězni a kaplany, účastnit se bohoslužeb a přinést o tom svědectví. „Život mi nabídl poznání duševního stavu, který jsem zde zachytil. Jestliže prožiji tak silné emoce, snažím se je pochopit, ztvárnit a předat," uvedl Štreit.

Výstava měla premiéru 4. července na Velehradě u příležitosti oslav 20. výročí kaplanské služby v ČR. „Fotografie pana Štreita se setkaly s mimořádným ohlasem návštěvníků z řad významných osobností, ale i poutníků a návštěvníků Velehradu, proto jsme se rozhodli ukázat je i v Olomouci," uvedl kaplan Vazební věznice Olomouc a kurátor výstavy Otto Broch.

Jednasedmdesátiletý fotograf se zaměřuje na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic. Jeho hlavním tématem je vesnice, ale zachycuje také těžkou práci v továrnách i řadu sociálních témat. Štreit má za sebou téměř 1300 samostatných výstav a vydal pět desítek fotografických knih. Loni za svou uměleckou i společenskou činnost obdržel Cenu primátora města Olomouce. V dokumentování vesnického života na severu Moravy pokračují jeho studenti z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

Autoři | Foto itf.cz

Štítky umění, fotografie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.