pátek 26. dubna 2024 Oto

Druhá etapa projektu 100letá Republika bude k vidění v Muzeu Komenského

Muzeum Komenského v Přerově otevře příští týden ve čtvrtek druhou etapu velkého výstavního projektu s názvem 100letá Republika, která tentokrát zavede návštěvníky do let v období Přerova 1948 až 1992. Představí jim nejen poválečnou obnovu města, ale v několika sálech muzea i vývoj města napříč téměř padesáti lety. Atmosféru doby lidem přiblíží například obchod se smíšeným zbožím či dobový obývací pokoj. Expozice bude otevřena až do 17. listopadu, řekla vedoucí výstavního a programového oddělení muzea Romana Nitková.

První část projektu s podtitulem Příběh jednoho města představila Přerov během února až června v období let 1918 až 1948. Začátek druhé části výstavy návštěvníky zavede nejen do období poválečné obnovy města, ale také likvidace soukromého vlastnictví a politických procesů. „Stejně tak, jak se zásadně změnila společenská situace, tak se měnila i tvář města a tento významný aspekt rovněž zohledníme v našem instalovaném "městě"," uvedl kurátor výstavy Petr Sehnálek.

Podobně jako v první části projektu i druhá etapa představí návštěvníkům výrobky významných přerovských podniků dané doby, zavede je do bytové kultury konce 50. a 60. let a odhalí i zmodernizované pokoje staršího činžovního domu. Atmosféru doby navodí také tradiční obchod se smíšeným zbožím, kde si budou návštěvníci moci na cenách zboží a služeb propočítat, co všechno se tehdy dalo pořídit z průměrné výplaty. Výstava připomene módní styl 60. až 70. let, ale i tehdejší film, hudbu a literaturu.

V takzvaném Kruhovém sále muzea se návštěvníci dostanou do doby okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a v posledním sále do období nastupující normalizace, kterou kurátoři výstavy pojednali zcela interaktivně. Zájemci se tak budou moci postavit ke dřezu v kuchyni z přelomu 70. a 80. let nebo se začíst do časopisů v obývacím pokoji ze stejné doby. Zachyceno bude i školství do převratu v listopadu 1989 a to v podobě školní třídy včetně dobových pomůcek a učebnic. Chybět nebudou ani hračky československé výroby z doby závěru socialismu. Závěr výstavy bude patřit přerovskému prožívání sametové revoluce, doplnili kurátoři výstavy.

Finále druhé etapy výstavního projektu obstará projekce místních dobových záběrů a střípků z československé filmové produkce. Pojítkem mezi oběma částmi výstavy bude také řada dobových fotografií města Přerova. Výstava je součástí stejnojmenného projektu, kterým si letos Přerované mohou připomínat výročí vzniku republiky po celý rok různými akcemi.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky umění, muzeum, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.