čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Řeka má duši. Festival na vodě přilákal k jezírku ve Smetanových sadech stovky diváků

O uplynulém víkendu proběhl již třetí ročník multižánrového festivalu Řeka má duši, který na různých místech v Olomouci organizují Plavby Olomouc. Jezírko ve Smetanových sadech tak v pátek večer patřilo divadelnímu představení Alenka v říši divů. Na vodní hladině pod taktovkou režiséra Vladislava Kracíka postupně vystoupily tři desítky umělců: herci, akrobaté, paddleboardisté a tanečníci, mezi kterými nechyběla mistryně Evropy v šálové akrobacii Lucie Kurnická, mezzosopranistka nominovaná na cenu Thálie Barbora Polášková, tanečnice Michaela Bártková nebo baletka Moravského divadla v Olomouci Daniela Hanelová.

„Díky moc za krásný večer. Divadlo na vodě, která odrážela všechna světla a umocňovala děj, bylo úžasným zážitkem,” uvedla Dominika Kovaříková, jedna z návštěvnic festivalu. 

Jednotliví umělci se ve spolupráci s herci spřáteleného divadla Tramtarie (Martin Dědoch, Barbora Šebestíková, Vítek Píštecký a Adam Joura) postarali za doprovodu hudby a nápaditých světel o nevídanou podívanou. Divadelní představení bylo orámováno hudebními koncerty a noční dýdžejskou show. Vizuální stránku večera měla na starost Adéla Szturc, hudbu Martin Peřina a světla Honza Machát. „Všem patří velký dík, jsem rád, že se nám i v náročném prostředí parkového jezírka podařilo uskutečnit všechny naše nápady a představy. Vše nakonec fungovalo, jak mělo,“ dodal organizátor festivalu Šimon Pelikán.

Letošní plavební sezona je poznamenaná stavbou protipovodňových opatření v centrální části města. To je také důvod, proč se plavby přemístily na nový úsek, na Nové Sady a do Přerova. „Oprava koryta řeky před nás postavila novou výzvu, kde uspořádat festival. První co mě napadlo, bylo jezírko ve Smetanových sadech. Je to krásné místo a v rámci kulturních akcí ne zcela využívané. Navíc je tam to hlavní, voda, což je element, který v našem divadelním představení a celém festivalu hraje nezastupitelnou roli,“ dodal Pelikán.

Tisková zpráva | Foto Jan Andreáš

Štítky kultura, festival, Řeka má duši, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.