čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Další Pecha se bude konat ve zrekonstuované Oranžerii, vystoupí například olomoucký sochař Jan Dostál

Chodíte-li přes Smetanovy sady, mohli jste si všimnout, že se tu celé léto pilně pracuje. Rekonstrukcí prochází budova oranžerie. První zvědavci do ní budou moci nahlédnout v pátek 7. září 2018, bude se tu totiž konat 18. vydání PechaKucha Night.

Oranžerie je bez pochyb součástí olomouckého kulturního dědictví a jistě se shodneme na tom, že o dědictví je třeba pečovat a dávat ho na odiv. Péče o (kulturní) dědictví a jeho samotná tvorba jsou podtextem aktuálního vydání PechaKucha Night. Během programu se představí několik prezentujících, kteří přispívají k údržbě a rozvoji dědictví, ať už svého vlastního nebo veřejného.

Průběžné informace o akci a prezentujících můžete sledovat na FB profilu PechaKucha Night Olomouc.

Vstupenky je možné zakoupit online.

Jako krásný příklad můžeme uvést fundus Eterle, který přijede představit Nika Puci. Nika pokračuje ve sběratelské vášni své maminky a babičky. S citem, vkusem a vášní se po tři generace v jejich rodině sbírá nábytek, nádobí, nejrůznější dekorace a doplňky. Místo toho, aby si dámy své poklady hýčkaly a nechávaly jen pro sebe, rozhodly se o své jmění podělit. Díky půjčovně s neotřele otrlými dekoracemi může být vrcholně stylový každý večírek, svatba nebo dobová party.

Další z prezentujících se pro změnu rozhodli zvelebit své okolí a přidat mu na hodnotě, ať už umístěním soch nebo prosté stavby sauny. Pokud vám řekneme jméno Jan Dostál, možná hned nebudete vědět, o kom je řeč. Když ale napovíme, že jeho dílem je socha Vetřelce, určitě vám už svitne. Honza nám prozradí, jaká byla jeho cesta k oceli - nyní výhradního materiálu, který ve své práci používá. Odkryje vám, jaké další sochy vytvořil a co ho v jeho tvorbě inspiruje.

Opakem k Honzovým sochám, které mají hlavně estetickou funkci, je funkční stavba Sauny a osvěžovny NUUK. Ta stojí v labské zátočině a vysnily si ji sem Natálie Barcalová a Aneta Kohoutová. Inspirací jim byly toulky po severských zemích a hnacím motorem při realizaci touha mít svůj vlastní kulturní projekt. Dámy jistě přednesou prezentaci, co vám zatopí.

„V září se snažíme držet se tématu kulturního dědictví a s tím jsme si vždy spojovali hlavně veřejný prostor, architekturu a projekty, které zhodnocují život ve městě. Letos se nám to podařilo dodržet asi tak ze dvou třetin,” komentuje přípravu akce organizátorka Alžběta Smejkalová. Její kolega Ondřej Čejka dodává: „V poslední třetině mezi prezentujícími převažují grafici a ilustrátoři. I tak jsme ale s výběrem s pokojeni a věříme, že večer bude plný zajímavých nápadů.”

 

Tisková zpráva

Štítky PechaKucha Night, Dostál, Oranžerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.